Ψωμί Κρήτης, Μυγάδι

Η συνταγή είναι από τον κ. Βασίλη Δαφέρμο - Αγγελάκη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών N. Ηρακλείου

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 600 g αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης πετρόμυλου
 400 g αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό σταρένιο
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό σταρένιο
 300 g αλεύρι από χαρούπι 100%
 1000 g αλεύρι τύπου 70 δυνατό
 45 g αλάτι
 600 g ζυμάρι (προζύμι) χωριάτικο
 30 g μαγιά νωπή
 100 g ελαιόλαδο
 2000 g νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο με τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη γρήγορα ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.

2

Πιθανόν, να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, εξαρτάται από την υγρασία των αλεύρων. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι μέτρια μαλακό.

3

Τεμαχίζουμε σε κομμάτια του κιλού και φορμάρουμε είτε σε στρογγυλές φόρμες είτε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκατοστών ή ανάλογες στενόμακρες φόρμες.

4

Αφήνουμε να φουσκώσει εκτός στόφας, σκεπασμένο για να μη στεγνώσει και φουρνίζουμε αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του.

5

Θέλουμε πολύ δυνατό φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε για άλλα 45 λεπτά.

6

Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να βάλουμε ατμό στον φούρνο.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 600 g αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης πετρόμυλου
 400 g αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό σταρένιο
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό σταρένιο
 300 g αλεύρι από χαρούπι 100%
 1000 g αλεύρι τύπου 70 δυνατό
 45 g αλάτι
 600 g ζυμάρι (προζύμι) χωριάτικο
 30 g μαγιά νωπή
 100 g ελαιόλαδο
 2000 g νερό

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο με τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη γρήγορα ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.

2

Πιθανόν, να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, εξαρτάται από την υγρασία των αλεύρων. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι μέτρια μαλακό.

3

Τεμαχίζουμε σε κομμάτια του κιλού και φορμάρουμε είτε σε στρογγυλές φόρμες είτε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκατοστών ή ανάλογες στενόμακρες φόρμες.

4

Αφήνουμε να φουσκώσει εκτός στόφας, σκεπασμένο για να μη στεγνώσει και φουρνίζουμε αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του.

5

Θέλουμε πολύ δυνατό φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε για άλλα 45 λεπτά.

6

Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να βάλουμε ατμό στον φούρνο.

Notes

Ψωμί Κρήτης, Μυγάδι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.