δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου
Τη σπανακόπιτα ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κας Αρωνιάδας Αρετής Τεχνολόγου Τροφίμων.
Η εξαιρετική ποιότητα των αλεύρων και η ποικιλία χορταρικών συμβάλλουν στο εξαιρετικά νόστιμο τελικό αποτέλεσμα. Απογειώνει τη γεύση της η αρωματική της γέμιση και η τραγανή υφή του φύλλου που ραντίζεται με καλό ελαιόλαδο στη σωστή δόση. Στην Ελλάδα, οι πίτες έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό τραπέζι και οι συνταγές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Η πιο οικεία πίτα είναι η πασίγνωστη σπανακόπιτα. Την ανώτερη γευστική της διάσταση εξασφαλίζει η σπιτική παρασκευή, που ακόμη και στη σύγχρονη εποχή με τους γοργούς ρυθμούς, επιβιώνει, χάρη στις γιαγιάδες, μαμάδες, θείες που η αγάπη τους στην παράδοση και η μαεστρία τους στο «άνοιγμα» φύλλου είναι μοναδική. Κι όπως συμβαίνει με όλες τις σπιτικές συνταγές, κάθε οικογένεια και τόπος έχουν τις δικές τους παραλλαγές.
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με το γάντζο αρχικά στην πρώτη ταχύτητα και στη συνέχεια στη δεύτερη, για 10 λεπτά.
Θέλουμε μια ζύμη μαλακή, ομοιογενή, που να μην κολλά στα τοιχώματα και να είναι λεία και εύπλαστη.
Κόβουμε σε 100 γραμμάρια βάρος και πλάθουμε στρογγυλά καρβελάκια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε φύλλο τα μπαλάκια ζύμης με τον πλάστη και τοποθετούμε σε ταψιά με λίγο λάδι. Δύο με τρία φύλλα κάτω.
Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ακόμα δύο-τρία φύλλα. Απλώνουμε περιφερειακά και χαράζουμε τα κομμάτια.
Ψήνουμε σε έτοιμο (προθερμασμένο) φούρνο 200°C για 45-50 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
Ingredients
Directions
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με το γάντζο αρχικά στην πρώτη ταχύτητα και στη συνέχεια στη δεύτερη, για 10 λεπτά.
Θέλουμε μια ζύμη μαλακή, ομοιογενή, που να μην κολλά στα τοιχώματα και να είναι λεία και εύπλαστη.
Κόβουμε σε 100 γραμμάρια βάρος και πλάθουμε στρογγυλά καρβελάκια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε φύλλο τα μπαλάκια ζύμης με τον πλάστη και τοποθετούμε σε ταψιά με λίγο λάδι. Δύο με τρία φύλλα κάτω.
Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ακόμα δύο-τρία φύλλα. Απλώνουμε περιφερειακά και χαράζουμε τα κομμάτια.
Ψήνουμε σε έτοιμο (προθερμασμένο) φούρνο 200°C για 45-50 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψή μας.