fbpx
Πρασόπιτα με Τυριά και ΜπέικονBy Fresh Bakery TeamΔια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου. Την «Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Κρητικός ΤζουλαμάςBy Fresh Bakery Teamδια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου Τον Κρητικό Τζουλαμά ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων. Αποτελεί παράδοση στην Κρήτη οι ντόπιοι να δημιουργούν τις δικές τους, νόστιμες, συνταγές που αφήνουν έκπληκτο κάθε επισκέπτη. Τα κρητικά πιάτα δε, είναι διάσημα όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αφού χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Ένα έθιμο που συναντάμε στην περιοχή της Μεσαράς, είναι να φτιάχνουν τζουλαμά. Ο τζουλαμάς λοιπόν αν και είναι ένα μπελαλίδικο έδεσμα, ακόμη και σήμερα έχει την τιμητική του στο αποκριάτικο τραπέζι. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, η οποία καταφέρνει να συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία τη γλυκιά με την αλμυρή γεύση. Σερβίρεται την εβδομάδα της Κρεατινής, αλλά ιδιαίτερα την Τσικνοπέμπτη – μάλιστα υπάρχουν παραλλαγές όπου η πίτα αυτή ετοιμάζεται στο τηγάνι, αντί στον φούρνο, και τσικνίζει δεόντως, όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας. Στην κλασικότερη εκδοχή της περιέχει συκώτι κοτόπουλου ή αρνιού ή χοιρινού, ρύζι, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια) και σταφίδες, που του δίνουν μια υπόγλυκη γεύση. Όπως συμβαίνει με όλες τις παραδοσιακές συνταγές, οι παραλλαγές του τζουλαμά είναι αρκετές και κάθε σπίτι καμαρώνει για τη δική του.
Προζύμι βασιλικούBy Νίκος ΖαχαράκηςΤην πρώτη μορφή άρτου τη συναντάμε 3.000 χρόνια πριν, στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Αρχαίοι Αιγύπτιοι απεικονίζονται σε διάφορες φάσεις μιας πρωτόγονης αρτοποίησης. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν τεράστια βήματα προόδου, περνώντας από τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους στους σημερινούς πολυτελείς. Εάν εστιάσουμε στο σήμερα θα παρατηρήσουμε ότι κυριαρχεί η λέξη «προζύμι» και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Μέσα από το περιοδικό ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΒΑΖ, θα σας παρουσιάσω ένα προζύμι από βασιλικό. Τόσο η συνταγή του όσο και ο τρόπος παρασκευής του είναι αποτέλεσμα ερευνών πολλών ετών.
Ζύμη για πίτσαBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΗ πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με την καταγωγή και την ιστορία της, είναι γεγονός ότι μέσα στο πέρασμα των χρόνων η πίτσα έχει εξελιχθεί πολύ και έχουν δημιουργηθεί πολλές παραλλαγές της, τόσο όσον αφορά τα υλικά που την καλύπτουν όσο και ως προς τη ζύμη της.
Ζύμες
Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον

Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον

Δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου.
Την «Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Κρητικός Τζουλαμάς

Κρητικός Τζουλαμάς

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου
Τον Κρητικό Τζουλαμά ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.
Αποτελεί παράδοση στην Κρήτη οι ντόπιοι να δημιουργούν τις δικές τους, νόστιμες, συνταγές που αφήνουν έκπληκτο κάθε επισκέπτη. Τα κρητικά πιάτα δε, είναι διάσημα όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αφού χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.
Ένα έθιμο που συναντάμε στην περιοχή της Μεσαράς, είναι να φτιάχνουν τζουλαμά. Ο τζουλαμάς λοιπόν αν και είναι ένα μπελαλίδικο έδεσμα, ακόμη και σήμερα έχει την τιμητική του στο αποκριάτικο τραπέζι. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, η οποία καταφέρνει να συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία τη γλυκιά με την αλμυρή γεύση. Σερβίρεται την εβδομάδα της Κρεατινής, αλλά ιδιαίτερα την Τσικνοπέμπτη – μάλιστα υπάρχουν παραλλαγές όπου η πίτα αυτή ετοιμάζεται στο τηγάνι, αντί στον φούρνο, και τσικνίζει δεόντως, όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας. Στην κλασικότερη εκδοχή της περιέχει συκώτι κοτόπουλου ή αρνιού ή χοιρινού, ρύζι, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια) και σταφίδες, που του δίνουν μια υπόγλυκη γεύση. Όπως συμβαίνει με όλες τις παραδοσιακές συνταγές, οι παραλλαγές του τζουλαμά είναι αρκετές και κάθε σπίτι καμαρώνει για τη δική του.

Προζύμι βασιλικού

Προζύμι βασιλικού

Την πρώτη μορφή άρτου τη συναντάμε 3.000 χρόνια πριν, στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Αρχαίοι Αιγύπτιοι απεικονίζονται σε διάφορες φάσεις μιας πρωτόγονης αρτοποίησης. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν τεράστια βήματα προόδου, περνώντας από τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους στους σημερινούς πολυτελείς. Εάν εστιάσουμε στο σήμερα θα παρατηρήσουμε ότι κυριαρχεί η λέξη «προζύμι» και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Μέσα από το περιοδικό ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΒΑΖ, θα σας παρουσιάσω ένα προζύμι από βασιλικό. Τόσο η συνταγή του όσο και ο τρόπος παρασκευής του είναι αποτέλεσμα ερευνών πολλών ετών.

Ζύμη για πίτσα

Ζύμη για πίτσα

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με την καταγωγή και την ιστορία της, είναι γεγονός ότι μέσα στο πέρασμα των χρόνων η πίτσα έχει εξελιχθεί πολύ και έχουν δημιουργηθεί πολλές παραλλαγές της, τόσο όσον αφορά τα υλικά που την καλύπτουν όσο και ως προς τη ζύμη της.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

138. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Στο τεύχος 138 του Αρτοποιού ΒΑΖ, εστιάζουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρτοποιίας, όπως η ακρίβεια, η δυσμενής νομοθεσία, η εξασφάλιση ποιοτικών και οικονομικά συμφερουσών προμηθειών, η επιχειρηματική επέκταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να είναι ενωμένοι, να διαθέτουν δύναμη και όραμα, να αναπτύξουν ευελιξία και να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.