Σπανακόπιτα χωριάτικη

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου
Τη σπανακόπιτα ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κας Αρωνιάδας Αρετής Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η εξαιρετική ποιότητα των αλεύρων και η ποικιλία χορταρικών συμβάλλουν στο εξαιρετικά νόστιμο τελικό αποτέλεσμα. Απογειώνει τη γεύση της η αρωματική της γέμιση και η τραγανή υφή του φύλλου που ραντίζεται με καλό ελαιόλαδο στη σωστή δόση. Στην Ελλάδα, οι πίτες έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό τραπέζι και οι συνταγές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Η πιο οικεία πίτα είναι η πασίγνωστη σπανακόπιτα. Την ανώτερη γευστική της διάσταση εξασφαλίζει η σπιτική παρασκευή, που ακόμη και στη σύγχρονη εποχή με τους γοργούς ρυθμούς, επιβιώνει, χάρη στις γιαγιάδες, μαμάδες, θείες που η αγάπη τους στην παράδοση και η μαεστρία τους στο «άνοιγμα» φύλλου είναι μοναδική. Κι όπως συμβαίνει με όλες τις σπιτικές συνταγές, κάθε οικογένεια και τόπος έχουν τις δικές τους παραλλαγές.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ
 1000 g αλεύρι
 150 g ελαιόλαδο
 400 g νερό
 15 g αλάτι
 15 g ζάχαρη
 5 g μαγιά
 10 g ξύδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΣΠΑΝΑΚΙ
 1000 g σπανάκι φρέσκο
 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 κρεμμύδι ξερό 
 Αλάτι
 Πιπέρι
 Ελαιόλαδο
 Μάραθο
 Μιρόνια
 Καυκαλίθρες
 3 αυγά 
Αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα
 400 g φέτα
 100 g ανθότυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ
1

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με το γάντζο αρχικά στην πρώτη ταχύτητα και στη συνέχεια στη δεύτερη, για 10 λεπτά.

2

Θέλουμε μια ζύμη μαλακή, ομοιογενή, που να μην κολλά στα τοιχώματα και να είναι λεία και εύπλαστη.

3

Κόβουμε σε 100 γραμμάρια βάρος και πλάθουμε στρογγυλά καρβελάκια.

4

Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
5

Ανοίγουμε φύλλο τα μπαλάκια ζύμης με τον πλάστη και τοποθετούμε σε ταψιά με λίγο λάδι. Δύο με τρία φύλλα κάτω.

6

Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ακόμα δύο-τρία φύλλα. Απλώνουμε περιφερειακά και χαράζουμε τα κομμάτια.

7

Ψήνουμε σε έτοιμο (προθερμασμένο) φούρνο 200°C για 45-50 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψή μας.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ
 1000 g αλεύρι
 150 g ελαιόλαδο
 400 g νερό
 15 g αλάτι
 15 g ζάχαρη
 5 g μαγιά
 10 g ξύδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΣΠΑΝΑΚΙ
 1000 g σπανάκι φρέσκο
 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 κρεμμύδι ξερό 
 Αλάτι
 Πιπέρι
 Ελαιόλαδο
 Μάραθο
 Μιρόνια
 Καυκαλίθρες
 3 αυγά 
Αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα
 400 g φέτα
 100 g ανθότυρο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ
1

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με το γάντζο αρχικά στην πρώτη ταχύτητα και στη συνέχεια στη δεύτερη, για 10 λεπτά.

2

Θέλουμε μια ζύμη μαλακή, ομοιογενή, που να μην κολλά στα τοιχώματα και να είναι λεία και εύπλαστη.

3

Κόβουμε σε 100 γραμμάρια βάρος και πλάθουμε στρογγυλά καρβελάκια.

4

Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
5

Ανοίγουμε φύλλο τα μπαλάκια ζύμης με τον πλάστη και τοποθετούμε σε ταψιά με λίγο λάδι. Δύο με τρία φύλλα κάτω.

6

Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ακόμα δύο-τρία φύλλα. Απλώνουμε περιφερειακά και χαράζουμε τα κομμάτια.

7

Ψήνουμε σε έτοιμο (προθερμασμένο) φούρνο 200°C για 45-50 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψή μας.

Notes

Σπανακόπιτα χωριάτικη

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.