fbpx

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέριBy Fresh Bakery TeamΤο Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Αρτοποιία” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του π. Φιλαρέτου Χριστιά Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων. Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί χάνεται στα βάθη των αιώνων και της παράδοσης. Είναι το ψωμί το οποίο το ζύμωνε η κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να θρέψει την οικογένειά της. Η συνταγή του μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο στον ελλαδικό χώρο και οφείλεται τόσο στα στάρια που υπήρχαν σε κάθε περιοχή (μαλακά, σκληρά, ή και τα δύο) όσο και στην παραγωγή και άλλων καρπών ή δημητριακών σπόρων που μπορούσαν να παράγουν αλεύρι, π.χ. βλέπουμε προσμίξεις με καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού και άλλων.
Ψωμί ΧαλκίδαςBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Ευβοίας
Τρίγωνα ΠανοράματοςBy Νικόλας ΠαρασκευάςΤο Πανόραμα είναι μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που πήρε το όνομα του λόγω της αμφιθεατρικής θέας προς την πόλη. Μέχρι τη δεκαετία του ’30, στο Πανόραμα υπήρχαν μόνο βοσκοτόπια. Έτσι αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα γαλακτο-ζαχαροπλαστεία. Ένα από αυτά ήταν και του Ελενίδη που ανακάλυψε το τρίγωνο Πανοράματος.
Ποντιακός πουρμάςBy Fresh Bakery TeamΤον ποντιακό πουρμά ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας Τεχνολόγου Τροφίμων. Ο ποντιακός πουρμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού από την ποντιακή κουζίνα, που είναι γνωστό για τη σιροπιαστή του υφή και γεύση. Είναι ένα ευωδιαστό γλυκό που φτιάχνεται με σιροπιαστή βάση και αποτελείται από λεπτές στρώσεις σπιτικού φύλλου, γεμισμένο με καρύδια, ζάχαρη και λάδι. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας “μπακλαβά” , αλλά έχει τη δική του γεύση και υφή. Ο πουρμάς μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές, όπως σε ρολά ή σε τετράγωνα κομμάτια. Ο ποντιακός πουρμάς συνήθως σερβίρεται κρύος και μπορεί να συνοδεύεται με καφέ, τσάι, παγωτό ή απλά απολαμβάνεται μόνος του. Η σιροπιαστή του υφή το καθιστά κρεμώδες και απολαυστικό και η γεύση του είναι γλυκιά και ελαφρώς αρωματική λόγω των υλικών που περιέχει το σιρόπι. Είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό στην ποντιακή κουζίνα και αποτελεί απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών.
1 2 3 4 5 6 28

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Τούρτα αλμυρή καραμέλα

Τούρτα αλμυρή καραμέλα

Η συνταγή είναι από τον κ. Γιώργο Κόστιουτσουκ, Υπεύθυνο Τεχνικού Τμήματος Ζαχαροπλαστικής και Παγωτού ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

Ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία με αυθεντική καραμέλα γάλακτος Pastelero Dulce de Leche της Mardel. Εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα που ξεχωρίζει για το αστραφτερό χρυσαφένιο χρώμα, την πλούσια λαχταριστή γεύση και το υπέροχο άρωμα καραμέλας.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

138. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Στο τεύχος 138 του Αρτοποιού ΒΑΖ, εστιάζουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρτοποιίας, όπως η ακρίβεια, η δυσμενής νομοθεσία, η εξασφάλιση ποιοτικών και οικονομικά συμφερουσών προμηθειών, η επιχειρηματική επέκταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να είναι ενωμένοι, να διαθέτουν δύναμη και όραμα, να αναπτύξουν ευελιξία και να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.