fbpx

Πασχαλινές Συνταγές

ΓιαννιώτικοBy Fresh Bakery TeamΤο “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1. Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.
Σορμπέ σοκολάταςBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΗ σοκολάτα δεν έπαψε ποτέ να είναι μια αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και του παγωτού. Ένα καλοστημένο παγωτό σοκολάτα με μια πρωτότυπη διακόσμηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για κάθε κατάστημα. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στο παραδοσιακό παγωτό σοκολάτας προστέθηκε το ΣΟΡΜΠΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Πρωτοεμφανίστηκε σαν πλήρες προϊόν έτοιμο για χρήση με απλή προσθήκη νερού στις περισσότερες περιπτώσεις. Πάμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παρασκεύασμα αυτού του τύπου χρησιμοποιώντας μόνον νερό. Η πλήρης απουσία λιπαρών ζωικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα ένα δροσερότερο προϊόν με έντονη και καθαρή γεύση σοκολάτας.
Σορμπέ λεμόνιBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΤο σορμπέ λεμόνι παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και δε μπορεί να λείπει από καμία βιτρίνα παγωτού. Κανείς δεν αντιστέκεται στη δροσερή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθαρίζει το στόμα από γεύσεις άλλων εδεσμάτων που έχουν προηγηθεί, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ενδιάμεσο μεταξύ δύο πιάτων. Δεν περιέχει λιπαρά και διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του στυμμένου λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει 14% συνολικά στερεά από τα οποία 5% είναι σάκχαρα. Για την παρασκευή του σορμπέ λεμονιού θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 3,5% στην διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.
Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)By Fresh Bakery TeamΤις κρητικές κριθαροκουλούρες ετοίμασαν ο κος Μιχάλης Γιώσης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Καρτέρης Νίκος, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Β1.
Υδραίικα αμυγδαλωτάBy Fresh Bakery TeamΤα Υδραίικα αμυγδαλωτά, ετοίμασαν ο κος Νικόλαος Ζαχαράκης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και η κα Αρετή Αρωνιάδα, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηρίου “Ζαχαροπλαστικής” των πρωτοετών μαθητών του τμήματος Α2, της ΕΠΑΣ Γαλατσίου, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Νηστίσιμο σορμπέ με ταχίνιBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΤο ταχίνι είναι μια τροφή με εξαίρετα χαρακτηριστικά. Τα πολλαπλά οφέλη του και η ιδιαίτερη, πλούσια γεύση του, το τοποθετούν στο κέντρο πολλών συνταγών ζαχαροπλαστικής αλλά και μαγειρικής. Αυτή η τόσο χαρακτηριστική γεύση δε θα έπρεπε να λείπει από τις βιτρίνες παγωτού, ειδικά σε περιόδους νηστείας, οπότε θα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των πελατών μας με μια ξεχωριστή και υγιεινή πρόταση. Το ταχίνι για να παραμείνει νηστίσιμο όταν θα γίνει παγωτό, θα πρέπει να γίνει σε βάση νερού. Άρα, μιλάμε αποκλειστικά και μόνον για ΤΑΧΙΝΙ ΣΟΡΜΠΕ. Αυτό δε μας εμποδίζει στην συνέχεια να προσαρμόσουμε τη συνταγή σε βάση γάλακτος και να κρατήσουμε στη βιτρίνα μας τη γεύση αυτή και μάλιστα, σε περισσότερες παραλλαγές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των πελατών αμείωτο (οι αναλογίες δίνονται στο τέλος του άρθρου). Καλό είναι όμως να κρατάμε στο μυαλό μας το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα στρέφονται σε πιο ελαφριά προϊόντα που, αν μην τι άλλο, δεν θα περιέχουν πρόσθετα λιπαρά γάλακτος. Για την παρασκευή του ΣΟΡΜΠΕ ΤΑΧΙΝΙΟΥ θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει 3,5% στη διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση τη μέση περιεκτικότητα των ταχινιών της αγοράς σε συνολικά στερεά και σάκχαρα που είναι: 97% ΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ και 21% ΣΑΚΧΑΡΑ.
1 11 12 13 14 15 29

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Σεφουκλωτή Νάξου

Σεφουκλωτή Νάξου

Τη Σεφουκλωτή Νάξου ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η διάσημη ναξιώτικη χορτόπιτα με σταφίδες. Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή πίτα με σταφίδες που φτιάχνεται στη Νάξο. Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα δηλαδή τα σέσκουλα που είναι το βασικό χορταρικό που περιέχει. Οι Αξιώτες φτιάχνουν τη σεφουκλωτή κυρίως την άνοιξη τότε που είναι άφθονα τα σέσκουλα αλλά και σε περιόδους νηστείας. Τα σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα που υπάρχουν άφθονα στα νησιά την άνοιξη. Το μυστικό της Σεφουκλωτής βρίσκεται στη γέμισή της, που θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Γι’αυτό βάζουμε το ρύζι αλλά και τα περισσεύματα από τις άκρες των φύλλων έτσι ώστε να τραβήξουν την υγρασία της χορτόπιτας και τα φύλλα να είναι κριτσανιστά. Είναι μια ελαφριά πίτα με γλυκιά γέμιση από σέσκουλα και σταφίδες καθώς και πολύ αρωματική.

Αλμυρά muffins με βρώμη και τεφ

Αλμυρά muffins με βρώμη και τεφ

Οι νέες διατροφικές τάσεις αλλά και οι διεθνείς καταναλωτικές συνήθειες, στρέφουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα – ή έστω καλύτερα – λιπαρά. Επίσης η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για αλμυρά σνακ που μπορεί κανείς να καταναλώσει «στο πόδι», ξεφεύγοντας από τις δημοφιλείς πίτες, πίτσες, πεϊνιρλί κλπ, θα μπορούσαν να είναι τα αλμυρά κέικ.

Ποντιακά ωτία

Ποντιακά ωτία

Τα ποντιακά «ωτία» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Τα «ωτία» στην ποντιακή κουζίνα είναι μικρά γλυκίσματα που μοιάζουν με αυτιά και προσφέρονταν σε γάμους και βαπτίσεις αλλά και σε γιορτές. Είναι αφράτες και πεντανόστιμες τηγανίτες, το τέλειο γλυκό σνακ για τον καφέ ή το τσάι αλλά και σαν κέρασμα για τα παιδιά. Η κουζίνα του Πόντου είναι μία ιδιαίτερη κουζίνα, βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων και την προκοπή της νοικοκυράς να αποδείξει ότι έφτανε στα χέρια της. Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες αλμυρές και γλυκές συνταγές. Είναι η παράδοση που έφεραν μαζί τους από τους τόπους που ξεριζώθηκαν και τις διαφυλάσσουν σαν θησαυρό. Όταν μάλιστα η παράδοση συναντά τη φαντασία που γίνεται δημιουργία και τα αυτιά (ωτία) γίνονται γλυκίσματα στην ποντιακή κουζίνα, τότε συναρπάζουν με τη γεύση τους μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

141. Μάρτιος – Απρίλιος

Το τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2025 εξετάζει το θέμα της αργής ωρίμανσης από διάφορες οπτικές γωνίες αλλά και ως τεχνική συνολικά.

Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η αργή ωρίμανση αποτελεί θεμελιώδη αρχή της αρτοποιίας, από την οποία, με το πέρασμα του χρόνου, υπήρξαν παρεκκλίσεις -άλλοτε προς τη βελτίωσή της, άλλοτε προς διευκόλυνση των τεχνιτών του κλάδου.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.