Βασική συνταγή brioche
Βασική συνταγή brioche
Η συνταγή είναι από την κ. Αστέρω Στρατάκη, Astérisque
Η συνταγή είναι από τον κ. Θεόδωρο Σίνδρο, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων
Η συνταγή είναι από τον κ. Παντελή Πλατή, Pastry Chef Ledra Foods
Αλμυρό κέικ με γραβιέρα
Η συνταγή είναι από τον κ. Κώστα Τσουράπα, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Βόλου
Τη Σεφουκλωτή Νάξου ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Η διάσημη ναξιώτικη χορτόπιτα με σταφίδες. Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή πίτα με σταφίδες που φτιάχνεται στη Νάξο. Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα δηλαδή τα σέσκουλα που είναι το βασικό χορταρικό που περιέχει. Οι Αξιώτες φτιάχνουν τη σεφουκλωτή κυρίως την άνοιξη τότε που είναι άφθονα τα σέσκουλα αλλά και σε περιόδους νηστείας. Τα σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα που υπάρχουν άφθονα στα νησιά την άνοιξη. Το μυστικό της Σεφουκλωτής βρίσκεται στη γέμισή της, που θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Γι’αυτό βάζουμε το ρύζι αλλά και τα περισσεύματα από τις άκρες των φύλλων έτσι ώστε να τραβήξουν την υγρασία της χορτόπιτας και τα φύλλα να είναι κριτσανιστά. Είναι μια ελαφριά πίτα με γλυκιά γέμιση από σέσκουλα και σταφίδες καθώς και πολύ αρωματική.
Οι νέες διατροφικές τάσεις αλλά και οι διεθνείς καταναλωτικές συνήθειες, στρέφουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα – ή έστω καλύτερα – λιπαρά. Επίσης η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για αλμυρά σνακ που μπορεί κανείς να καταναλώσει «στο πόδι», ξεφεύγοντας από τις δημοφιλείς πίτες, πίτσες, πεϊνιρλί κλπ, θα μπορούσαν να είναι τα αλμυρά κέικ.
Μία από τις αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις είναι, κάποιο αυγουστιάτικο πρωινό, να κατηφορίζω τον κεντρικό, πλακόστρωτο πεζόδρομο στη Χώρα της Άνδρου. Θυμάμαι τότε να ανασαίνω – μπερδεμένο με το μελτεμάκι- το λυγωτικό άρωμα φρεσκοψημένης χειροποίητης τυρόπιτας από τον τοπικό φούρνο, τον οποίο, εννοείται ότι επισκεπτόμασταν για τις καθημερινές μας προμήθειες