Tropical passionBy Fresh Bakery Teamαπό τον Σταμάτη Τζίγκα, Pastry Chef / FAMA FOOD SERVICE ΑΕ
Cookies Soft ChocolateBy Fresh Bakery TeamΑγγελής Ρουσσάκης, Ζαχαροπλάστης / FOODSTUFF
Προζυμένιο ΖαγοράςBy Οδυσσέας ΙστορικόςΣυνεχίζουμε την αναδρομή μας στα καλύτερα προζυμένια ψωμιά ανά την Ελλάδα και αυτή τη φορά θα κάνουμε μια στάση στη Ζαγορά, για ένα ιδιαίτερο ψωμί, που στην αυθεντική του μορφή το είδα ψημένο σε ξυλόφουρνο. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής με πάσες και πανιά, η αργή αρτοποίηση αλλά και η ιδιαίτερη γεύση του ψωμιού αυτού. Είναι ένα ψωμί βαρύ, με άριστη διατηρησιμότητα και ελαφρώς υπόξινη γεύση. Η παραγωγή απαιτεί μόνο ένα αλεύρι κίτρινο από σκληρό στάρι, το χρώμα της ψίχας, λόγω της αργής ωρίμανσης αλλά και του προζυμιού, κίτρινη καθώς και η κόρα αρκετά σκούρα, λόγω του ψησίματος σε ξυλόφουρνο.
Χωριάτικο ψωμί από τα ΆγραφαBy Οδυσσέας ΙστορικόςΜια διαφορετική πρόταση για χωριάτικο ψωμί με τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης, που παρουσιάζει πλεονεκτήματα στην παραγωγή, αλλά και πολύ καλή γεύση. Αναζητώντας νέες γευστικές εμπειρίες ανακαλύψαμε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο στη γεύση ψωμί. Το βρίσκουμε στις παρακείμενες περιοχές των Αγράφων. Εκεί που η ανάγκη συνάντησης και φρεσκάδας του ψωμιού για τουλάχιστον 3 ημέρες κάποτε ήταν επιτακτική. Και όλο αυτό χωρίς τη χρήση συντηρητικών αλλά μόνο με αυτό το αξιόλογο προζύμι!
AmaréBy Fresh Bakery Teamαπό τον Γιώργο Κόστιουτσουκ, Υπεύθυνο Τεχνικού Τμήματος Ζαχαροπλαστικής ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
1 18 19 20 21 22 30

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Προζυμένιο ψωμί με παντζάρι

Προζυμένιο ψωμί με παντζάρι

Η συνταγή είναι από τον Νίκο Χανδόλια,
Artisan Baker
@frommydadsbakery

Ο ρόλος της βιταμίνης C: Η έντονη κόκκινη χρωστική ουσία στα παντζάρια ονομάζεται βεταλαΐνη και έχει σχετικά σταθερή συμπεριφορά σε όξινα περιβάλλοντα, αλλά φθείρεται γρήγορα σε αλκαλικές συνθήκες. Η χρωστική ουσία βεταλαΐνη, περιέχεται στο κενοτόπιο των κυττάρων του παντζαριού. Μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να βλάψει τις μεμβράνες των κυττάρων και να προκαλέσει τη διαρροή της βεταλαΐνης και έτσι να σκουρύνει/ καφετίσει την ζύμη μας. Για να το περιορίσουμε αυτό, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο ζυμάρι μας αντιοξειδωτικά όπως το ασκορβικό οξύ (γνωστό και ως βιταμίνη C) που θα προστατεύσουν το παντζάρι από την οξείδωση και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του ζωντανού χρώματος στο ζυμάρι. Η προσθήκη του ασκορβικού οξέος είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει τη γεύση στο ψωμί αλλά είναι το κλειδί για να διατηρήσει το κατακόκκινο χρώμα του παντζαριού.

Ουζοκούλουρα Αιγαίου

Ουζοκούλουρα Αιγαίου

Η συνταγή είναι από τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Αντιπρόεδρο Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων

Τα ουζοκούλουρα εμφανίστηκαν στην περιοχή του Αιγίου το 1958 και η συνταγή επεκτάθηκε έκτοτε σε αρκετά σημεία της Αχαΐας.

Ροξάκια

Ροξάκια

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου

Τα γευστικά ροξάκια, ανήκουν στα πολίτικα, σιροπιαστά γλυκά, που ξεχωρίζουν και είναι από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα γλυκά. Γλυκά της καθ’ημάς Ανατολής είναι τα πολίτικα γλυκά που οι συνταγές τους διασώθηκαν διά μέσου της προφορικής παράδοσης από μητέρα σε θυγατέρα και που η γεύση τους συνδέεται με βιώματα, συναισθήματα και κάθε συνταγή κουβαλά την δική της ιστορία. Τα περίφημα πολίτικα σιροπιαστά γλυκίσματα αποτελούσαν μια ξεχωριστή κατηγορία σπιτικών κερασμάτων και πρόκειται για μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή. Ήταν τα γιορτινά κεράσματα του πολίτικου σπιτιού, τα λεγόμενα “τραταμέντα”. Σ’αυτά συγκαταλέγονται και τα “ροξ” που κατά μία εκδοχή πήραν το όνομά τους από την αγγλική λέξη “rocks”, μάλλον λόγω του σχήματός τους.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

143. Ιούλιος – Αύγουστος

 

Καθώς ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία ανεβαίνει, εμείς συνεχίζουμε να ζυμώνουμε όχι μόνο ψωμί αλλά και ιδέες, όνειρα και προοπτικές για τον κλάδο μας.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.