fbpx

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

Πασχαλινό τσουρέκιBy Διαμαντής ΠαπαπαναγήςΠέρα από τα επιμέρους υλικά και μυρωδικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να φτιάξει τσουρέκι, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Επίσης, διατίθενται πλέον στην επαγγελματική αγορά πλήθος μιγμάτων για τη γρήγορη και με λιγότερα ρίσκα αποτυχίας παρασκευή τσουρεκιών. Εδώ παραθέτουμε μια από τις πολλές συνταγές για την παρασκευή τσουρεκιού.
Λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκιBy Fresh Bakery TeamΚαι φέτος το Πάσχα, η Μύλοι Λούλη προτείνει το Super Τσουρεκιού, ένα αλεύρι από μαλακό σιτάρι πολυτελείας, ενισχυμένο. Ιδανικό για την παρασκευή παραδοσιακού πολίτικου τσουρεκιού, αφράτου, με χρυσαφένια ψίχα και πλούσιο άρωμα μαστίχας, για να ζυμώσετε με τέχνη και μεράκι!
Κουλούρια ΠασχαλινάBy Μιχάλης ΠάνοςΗ παράδοση θέλει τη Μ. Πέμπτη κάθε ελληνικό σπίτι να ετοιμάζεται για να υποδεχτεί την Ανάσταση. Τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της ημέρας, εκτός από το βάψιμο των αυγών, είναι τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραδοσιακή συνταγή για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
ΠαντεσπάνιBy Διαμαντής ΠαπαπαναγήςΗ ονομασία «παντεσπάνι» προέρχεται από την ιταλική φράση «pan di Spagna» που σημαίνει «το ψωμί της Ισπανίας». Ο μύθος θέλει να πήρε αυτή την ονομασία όταν ένας Γενοβέζος σεφ τον 17ο αιώνα πήγε στην Ισπανία και για να τιμήσει τη χώρα που επισκέφθηκε έφτιαξε το ομώνυμο κέικ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το συναντάμε με την ονομασία sponge cake όταν περιέχουν ολόκληρο αυγό, ή angel food cake όταν χρησιμοποιούνται μόνο τα ασπράδια και καθόλου λιπαρά.
ΦρουτόψωμοBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΨωμακι τύπου μπριος, εμπλουτισμενο με διάφορα κομματακια φρούτων (δαμάσκηνα, σύκα, βερύκοκα, σταφίδες), πλασμένο σε μεταλλική φόρμα, διακοσμημένο μετά την έψηση με άχνη ζάχαρη.
Σταφιδόψωμο φρυγανισμένο με κακάοBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΚλασικό ψωμάκι με σταφίδες, αυτή τη φορά με πλούσια γεύση κακάο, πλασμένο σε καλαθάκι, κομμένο σε φέτες και φρυγανισμένο. Ένα ελαφρύ σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.
Coffee CakeBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΖύμη τύπου μπριός, πλασμένη σε πλεξούδα από φυτίλια γεμιστά με σοκολάτα, ψημένο σε ατομική φόρμα κέικ. Προτείνεται, όπως προδίδει και η ονομασία του, ως συνοδευτικό του καφέ.
Ψωμάκια μπανάναςBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΓαλλική συνταγή, ψωμάκι με μπέικιν και όχι με μαγιά, πλούσιο σε βούτυρο, εμπλουτισμένο με πουρέ από μπανάνες, και ξηρούς καρπούς.
Ραβανί (με καρύδα Ινδιών)By Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΥπάρχουν πολλά είδη σιροπιαστών γλυκισμάτων που φτιάχνουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τις συνήθειες του κάθε τόπου και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το ραβανί φτιάχνεται κυρίως στη Μακεδονία, με πιο γνωστό αυτό της Βέροιας, το οποίο είναι αφράτο, σπυρωτό και μυρωδάτο, και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.
1 18 19 20 21 22 28

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Αρτοποιία” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του π. Φιλαρέτου Χριστιά Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί χάνεται στα βάθη των αιώνων και της παράδοσης. Είναι το ψωμί το οποίο το ζύμωνε η κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να θρέψει την οικογένειά της. Η συνταγή του μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο στον ελλαδικό χώρο και οφείλεται τόσο στα στάρια που υπήρχαν σε κάθε περιοχή (μαλακά, σκληρά, ή και τα δύο) όσο και στην παραγωγή και άλλων καρπών ή δημητριακών σπόρων που μπορούσαν να παράγουν αλεύρι, π.χ. βλέπουμε προσμίξεις με καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού και άλλων.

Σπανακόπιτα χωριάτικη

Σπανακόπιτα χωριάτικη

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου
Τη σπανακόπιτα ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κας Αρωνιάδας Αρετής Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η εξαιρετική ποιότητα των αλεύρων και η ποικιλία χορταρικών συμβάλλουν στο εξαιρετικά νόστιμο τελικό αποτέλεσμα. Απογειώνει τη γεύση της η αρωματική της γέμιση και η τραγανή υφή του φύλλου που ραντίζεται με καλό ελαιόλαδο στη σωστή δόση. Στην Ελλάδα, οι πίτες έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό τραπέζι και οι συνταγές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Η πιο οικεία πίτα είναι η πασίγνωστη σπανακόπιτα. Την ανώτερη γευστική της διάσταση εξασφαλίζει η σπιτική παρασκευή, που ακόμη και στη σύγχρονη εποχή με τους γοργούς ρυθμούς, επιβιώνει, χάρη στις γιαγιάδες, μαμάδες, θείες που η αγάπη τους στην παράδοση και η μαεστρία τους στο «άνοιγμα» φύλλου είναι μοναδική. Κι όπως συμβαίνει με όλες τις σπιτικές συνταγές, κάθε οικογένεια και τόπος έχουν τις δικές τους παραλλαγές.

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Βασιλόπιτα! Άλλοι την προτιμούν με υφή κέικ και άλλοι σαν τσουρέκι. Άλλοι την απολαμβάνουν σκέτη και άλλοι με σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα. Όλοι όμως, ψάχνουν την τέλεια βασιλόπιτα, εκείνη που συμβολικά θα φέρει στο νέο έτος την πιο γλυκιά γεύση! Δοκιμάστε το Τσουρέκι Mix και προσφέρετε στους πελάτες σας τις πιο νόστιμες, αφράτες και αρωματικές βασιλόπιτες που προσμένουν να γευτούν!

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

138. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Στο τεύχος 138 του Αρτοποιού ΒΑΖ, εστιάζουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρτοποιίας, όπως η ακρίβεια, η δυσμενής νομοθεσία, η εξασφάλιση ποιοτικών και οικονομικά συμφερουσών προμηθειών, η επιχειρηματική επέκταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να είναι ενωμένοι, να διαθέτουν δύναμη και όραμα, να αναπτύξουν ευελιξία και να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.