Η συνταγή είναι από τον κ. Ηλία Μελετλίδη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Πιερίας
Η συνταγή είναι από τον κ. Ηλία Μελετλίδη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Πιερίας
Με την ίδια συνταγή γίνονται οι δύο πιο δημοφιλείς παραλλαγές του. Το κανονικό και το «τραγανό». Το τελευταίο έχει μεγαλύτερη διάμετρο και λιγότερα γραμμάρια. Έτσι το ποσοστό της ψίχας είναι πολύ μικρότερο με αποτέλεσμα το κουλούρι να γίνεται πολύ τραγανό. Λόγω της δημοφιλίας του σαν πρωινό σνακ σήμερα υπάρχουν κουλούρια σε διαφορετικές γεύσεις. Πιο συχνά συναντώνται τα ολικής άλεσης, τα πολύσπορα, τα καλαμποκιού ενώ υπάρχουν και γεμιστά κουλούρια.
Ciabatta
Τη «Γαλατόπιτα», ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κου Τσεμπέρη Αντώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Ψωμί με αλεύρι Καμούτ
Γερμανικό spelt σίκαλης
“Κρητικό” με αλεύρι από κριθάρι και χαρούπι
Το “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1.
Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.
Αγαπητοί επαγγελματίες,
Καθώς μπαίνουμε στην πιο δημιουργική περίοδο του χρόνου, ο φούρνος και το εργαστήριο γίνονται ξανά χώροι όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ανάγκη για καθαρά υλικά, ισορροπημένες γεύσεις και νέες τεχνικές. Οι γιορτινές δημιουργίες δεν ζητούν μόνο κάτι το διαφορετικό, αλλά εκείνη τη στιγμή που μια γεύση μπορεί να ξυπνήσει μνήμη και συναίσθημα!
Το νέο τεύχος είναι αφιερωμένο σε αυτή τη λεπτή ισορροπία που κάνει τη δουλειά σας μοναδική.
Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!