Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμίBy Οδυσσέας ΙστορικόςΓια όσους αρτοποιούς θα θέλανε ένα εύκολο καθημερινό ψωμί με ελαφρά προζυμένια αίσθηση και αρώματα αλλά και με δυνατότητα για μεγάλες παραλλαγές, ανάλογα με τη φαντασία του κάθε αρτοποιού, σας παρουσιάζουμε μια συνταγή με μεγάλη ευκολία παραγωγής και απεριόριστες δυνατότητες.
Μιλφέϊγ με Φρούτα του ΔάσουςBy Μιχάλης ΠάνοςTo μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει «χίλια (1000) φύλλα». Η ονομασία αυτή αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από τρεις στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ενώ την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραλλαγή του μιλφέιγ η οποία περιέχει – εκτός από την κρέμα πατισερί – και κουλίς από φρούτα του δάσους, μετατρέποντας το κλασσικό αυτό γλύκισμα σε μία ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.
Ψωμί με Ούζο, ελαφρύ και αρωματικόBy Οδυσσέας ΙστορικόςΣυνεχίζοντας το αφιέρωμά μας σε ιδιαίτερα ψωμιά θα σας προτείνουμε ένα νέο γευστικό συνδυασμό. Η ιδέα είναι απλή. Έχουμε μια ζύμη ciabatta στης οποίας τη διαδικασία έψησης επεμβαίνουμε ψεκάζοντας με ούζο στο τέλος του ψησίματος.
Panna cotta LightBy Μιχάλης ΠάνοςΗ παραδοσιακή ιταλική συνταγή για Πανακότα έχει ακολουθηθεί από πολλές παραλλαγές και ελαφρύτερες εκδόσεις, μέσα στη διάρκεια των χρόνων. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία light εκδοχή της που δε στερείται σε τίποτα από τη γεύση του παραδοσιακού γλυκού, ενώ μπορεί να ενταχθεί και σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Παγωτό ΠαρφέBy Μιχάλης ΠάνοςΤο παρφέ είναι ένα παγωτό που αρέσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς συνδυάζει τη δροσιά και την απαλή υφή του παγωτού με την αγαπημένη γεύση των ξηρών καρπών και των φρούτων. Δείτε εδώ τη συνταγή για το πιο επιτυχημένο παγωτό παρφέ!
Λαμπρόψωμο ή ΛαμπροκουλούραBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο Παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής Κάθε χρόνο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών, γνωστά και ως Λαμπρόψωμα ή Λαμπροκουλούρες. Το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Πολύ παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με αγιασμό.
Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια και μυρωδικάBy Γεωργία ΠαπαλουκάΚαθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Κάνουμε ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα το ξύδι. Σε αυτό το μείγμα βάζουμε μέσα τα καρότα και τα αφήνουμε να […]
Σουδάκια και εκλεράκια με κρέμα BavarianBy Μιχάλης ΠάνοςΑπό τις πιο επιτυχημένες και διάσημες συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, τα σου και τα εκλέρ έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ στη χώρα μας που είναι το πιο συχνό και γνωστό κέρασμα σε γιορτές και άλλες αντίστοιχες περιστάσεις, καθώς προτιμούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών. Στις σελίδες που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα, όλη τη συνταγή και τη διαδικασία παρασκευής για τα πιο νόστιμα σουδάκια και εκλεράκια με κρέμα Bavarian, από τη ζύμη μέχρι τη γέμιση και τη διακόσμησή τους.
Κορμός Χριστουγεννιάτικος με βανίλια και σοκολάταBy Μιχάλης ΠάνοςΟ χριστουγεννιάτικος κορμός με βανίλια και σοκολάτα είναι ένα κλασσικό εορταστικό γλυκό που αγαπούν ιδιαίτερα μικροί και μεγάλοι. Εδώ σας παρουσιάζουμε όλα τα στάδια παρασκευής του με τις βασικές συνταγές για το παντεσπάνι, την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη σαντιγύ και το τελικό στήσιμο του κορμού.
Τούρτα αμυγδάλου με κρέμα πατισερί και λευκό παντεσπάνιBy Μιχάλης ΠάνοςΗ τούρτα αμυγδάλου αποτελεί μία σταθερή αξία για τη ζαχαροπλαστική. Είναι ένα κλασσικό γλυκό που αρέσει σε όλους και στη διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στις συνταγές που ακολουθούν.
Κριτσίνια τυριούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤα κριτσίνια είναι μια τέλεια επιλογή για σνακ, για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά και το ιδανικό συνοδευτικό για ντιπ, μεζέδες, σούπες και κοκτέιλ.
Ομελέτα με κολοκύθι και δυόσμοBy Fresh Bakery TeamΗ ομελέτα σε συνδυασμό με μία πράσινη σαλάτα που θα περιέχει προσούτο και καρύδια, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο διατροφικά γεύμα.
1 24 25 26 27 28 30

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Με την ίδια συνταγή γίνονται οι δύο πιο δημοφιλείς παραλλαγές του. Το κανονικό και το «τραγανό». Το τελευταίο έχει μεγαλύτερη διάμετρο και λιγότερα γραμμάρια. Έτσι το ποσοστό της ψίχας είναι πολύ μικρότερο με αποτέλεσμα το κουλούρι να γίνεται πολύ τραγανό. Λόγω της δημοφιλίας του σαν πρωινό σνακ σήμερα υπάρχουν κουλούρια σε διαφορετικές γεύσεις. Πιο συχνά συναντώνται τα ολικής άλεσης, τα πολύσπορα, τα καλαμποκιού ενώ υπάρχουν και γεμιστά κουλούρια.

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

από τον κ. ΝΙΚΟ ΜΑΖΗ, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Λακωνίας

Το παραδοσιακό ψωμί «σμιγάδι» παράγεται στη Μάνη εδώ και πολλούς αιώνες και αποτελείται από μισή ποσότητα σιτάρι και μισή ποσότητα κριθάρι, γιατί ο τόπος παρήγαγε κριθάρι και όχι σιτάρι.

Παγωτό με ανθότυρο

Παγωτό με ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας τυριά. Παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που απομένει από την τυροκόμηση διαφόρων τυριών, στο οποίο, στη συνέχεια, προστίθεται πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)

Τη «Γαλατόπιτα», ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κου Τσεμπέρη Αντώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

145. Νοέμβριος – Δεκέμβριος

 

Αγαπητοί επαγγελματίες,
Καθώς μπαίνουμε στην πιο δημιουργική περίοδο του χρόνου, ο φούρνος και το εργαστήριο γίνονται ξανά χώροι όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ανάγκη για καθαρά υλικά, ισορροπημένες γεύσεις και νέες τεχνικές. Οι γιορτινές δημιουργίες δεν ζητούν μόνο κάτι το διαφορετικό, αλλά εκείνη τη στιγμή που μια γεύση μπορεί να ξυπνήσει μνήμη και συναίσθημα!
Το νέο τεύχος είναι αφιερωμένο σε αυτή τη λεπτή ισορροπία που κάνει τη δουλειά σας μοναδική.
Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.