Τάρτα αχλαδιούBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από την Ντάρια Περεβέρζεβα, Pastry Chef, Καθηγήτρια Ζαχαροπλαστικής, La Chef Levi
Προζυμένιο ψωμί με παντζάριBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον Νίκο Χανδόλια, Artisan Baker @frommydadsbakery Ο ρόλος της βιταμίνης C: Η έντονη κόκκινη χρωστική ουσία στα παντζάρια ονομάζεται βεταλαΐνη και έχει σχετικά σταθερή συμπεριφορά σε όξινα περιβάλλοντα, αλλά φθείρεται γρήγορα σε αλκαλικές συνθήκες. Η χρωστική ουσία βεταλαΐνη, περιέχεται στο κενοτόπιο των κυττάρων του παντζαριού. Μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να βλάψει τις μεμβράνες των κυττάρων και να προκαλέσει τη διαρροή της βεταλαΐνης και έτσι να σκουρύνει/ καφετίσει την ζύμη μας. Για να το περιορίσουμε αυτό, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο ζυμάρι μας αντιοξειδωτικά όπως το ασκορβικό οξύ (γνωστό και ως βιταμίνη C) που θα προστατεύσουν το παντζάρι από την οξείδωση και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του ζωντανού χρώματος στο ζυμάρι. Η προσθήκη του ασκορβικού οξέος είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει τη γεύση στο ψωμί αλλά είναι το κλειδί για να διατηρήσει το κατακόκκινο χρώμα του παντζαριού.
Ουζοκούλουρα ΑιγαίουBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Αντιπρόεδρο Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Τα ουζοκούλουρα εμφανίστηκαν στην περιοχή του Αιγίου το 1958 και η συνταγή επεκτάθηκε έκτοτε σε αρκετά σημεία της Αχαΐας.
ΡοξάκιαBy Fresh Bakery Teamδια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου Τα γευστικά ροξάκια, ανήκουν στα πολίτικα, σιροπιαστά γλυκά, που ξεχωρίζουν και είναι από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα γλυκά. Γλυκά της καθ’ημάς Ανατολής είναι τα πολίτικα γλυκά που οι συνταγές τους διασώθηκαν διά μέσου της προφορικής παράδοσης από μητέρα σε θυγατέρα και που η γεύση τους συνδέεται με βιώματα, συναισθήματα και κάθε συνταγή κουβαλά την δική της ιστορία. Τα περίφημα πολίτικα σιροπιαστά γλυκίσματα αποτελούσαν μια ξεχωριστή κατηγορία σπιτικών κερασμάτων και πρόκειται για μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή. Ήταν τα γιορτινά κεράσματα του πολίτικου σπιτιού, τα λεγόμενα “τραταμέντα”. Σ’αυτά συγκαταλέγονται και τα “ροξ” που κατά μία εκδοχή πήραν το όνομά τους από την αγγλική λέξη “rocks”, μάλλον λόγω του σχήματός τους.
Σεκέρ ΠαρέBy Fresh Bakery TeamΠρόκειται για λαχταριστά, μικρά μπισκότα, αφράτα, με υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα και ελαφρώς ψιχουλιαστή υφή, που οφείλεται στο σιμιγδάλι που προστίθεται στη συνταγή, σιροπιαστά, με ελαφρύ άρωμα εσπεριδοειδών και στολισμένα με ολόκληρο λευκό αμύγδαλο, που δένει μοναδικά με τα υπόλοιπα υλικά. Λιώνουν στο στόμα, η απολαυστική τους γεύση αιχμαλωτίζει τον ουρανίσκο και είναι αδύνατον να δοκιμάσεις μόνο ένα! δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου Τα Πολίτικα “σεκερ παρέ” ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β2 της Σχολής, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Τσουκαλά Απόστολου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Ευσταθίας Λύρα, Τεχνολόγου Τροφίμων.
1 8 9 10 11 12 29

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Κορμός Χριστουγέννων

Κορμός Χριστουγέννων

Τον κορμό Χριστουγέννων ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Βυζαντινό ραβανί

Βυζαντινό ραβανί

Το «Βυζαντινό ραβανί» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Σιροπιασμένο «Βυζαντινό ραβανί» ή «Πολίτικο Θεσσαλονίκης» με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί που λιώνει στο στόμα. Η ονομασία του γλυκού σαφέστατα παραπέμπει στην αστική κουζίνα της Πόλης, την «πόλη των πόλεων», αυτή που ενώνει γαστρονομικές συνήθειες και συνδυάζει την Ανατολή (ραβανί) με τη Δύση (κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί). Πάνω σε αυτό το λαχταριστό γλυκό, η προκοπή και η δημιουργική φαντασία των νοικοκυρών της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης φέρνει τη δυτική ζαχαροπλαστική να προσθέσει τις γνώσεις τις απογειώνοντας το. Οι Πολίτισσες είναι γνωστές άλλωστε για τις πρωτοποριακές, ιδιοφυείς και εμπνευσμένες μίξεις γεύσεων.
Γλυκό γιορτινό, ελαφρύ, σχετικά εύκολο στην παρασκευή που αν και έχει πολλά αυγά παραμένει χωρίς την οσμή τους λόγω των μπόλικων μυρωδικών της συνταγής (βανίλια, κανέλα, μαστίχα).

Μπουγάτσα Σερρών

Μπουγάτσα Σερρών

Η προέλευσή της είναι από το Βυζάντιο, στο οποίο υπήρχε μεγάλη παράδοση στις πίτες. Μία από αυτές ήταν και η μπουγάτσα. Το όνομα της προέρχεται από το Λατινικό focaccia (τύπος ψωμιού) που στα τούρκικα μεταφέρθηκε σαν πογάτσα (pogaca = ζύμη) και στα ελληνικά σαν μπογάτσα και αργότερα μπουγάτσα.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

142. Μάιος – Ιούνιος

 

Μία από τις αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις είναι, κάποιο αυγουστιάτικο πρωινό, να κατηφορίζω τον κεντρικό, πλακόστρωτο πεζόδρομο στη Χώρα της Άνδρου. Θυμάμαι τότε να ανασαίνω – μπερδεμένο με το μελτεμάκι- το λυγωτικό άρωμα φρεσκοψημένης χειροποίητης τυρόπιτας από τον τοπικό φούρνο, τον οποίο, εννοείται ότι επισκεπτόμασταν για τις καθημερινές μας προμήθειες

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.