Passion fruitBy Fresh Bakery TeamH συνταγή είναι από τους Σπύρο Λουλουδάκη & Τάσο Συντελή, Pastry Chefs, ΑΡΤΙΖΑΝ MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
At the beachBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον Δημήτρη Ζουμή, Τεχνικό Σύμβουλο Ζαχ/κης, G&B EXPERTS AEBE
Τάρτα French Vanilla & MangoBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τους Λάμπρο Σκουλίκα & Γιώργο Θεοδώρου, Τεχνικούς Συμβούλους Ζαχαροπλαστικής ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ
Gianduia Exotic TartBy Fresh Bakery TeamH συνταγή είναι από τον Γιώργο Γιακουμάκη, Τεχνικό Σύμβουλο Ζαχ/κης, Laoudis Foods
Piña colada tacosBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή από τον Βαγγέλη Καλλιώρα, Τεχνικό Ζαχαροπλαστικής Sefco Zeelandia
Triple ChocolateBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον Μπάμπη Ζιντίλη, Pastry Chef
Strawberry LoveBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον Nicolas Boussin, Meilleur Ouvrier de France 2000 & Executive Pastry Chef at "La Maison de l’Excellence Savencia®" από την Elle & Vire Professionnel O Nicolas Boussin ήταν προσκεκλημένος της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, σε επίδειξη ζαχαροπλαστικής στο Athens Center of Gastronomy.
Μπισκότα με χαρούπιBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον κ. Βασίλη Γαλανό, Πρόεδρο Συλλόγου Αρτοποιών Ν. Χανίων «Ο Ευαγγελισμός» «Για τους γονείς μας, το χαρούπι ήταν η σοκολάτα των παιδικών τους χρόνων. Μεταπολεμικά το χαρούπι το έδιναν στα παιδιά σαν σοκολάτα, επειδή έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μοιάζει κάπως με το κακάο, χωρίς να ξέρουν τη θρεπτική του αξία και το υπερτρόφιμο που θεωρείται σήμερα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη σύγχρονη διατροφή πριν περίπου 8 χρόνια και όλες του οι εκδοχές είναι ιδιαίτερες, όπως π.χ. το χαρουπόμελο. Έχει πολλά να δώσει σαν προϊόν, τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά», μας λέει ο κ. Γαλανός.
Καλιτσούνια κρητικάBy Fresh Bakery TeamΤα Καλιτσούνια ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων. Τα “Καλιτσούνια” ή “Καλτσούνια” ή “Λυχναράκια” είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται κυρίως με την Κρήτη. Ιδιαίτερη λιχουδιά που σερβίρεται με μικρές παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος σε ολόκληρο το νησί. Αν και πασχαλινό γλυκό είναι τόσο αγαπητό που οι ντόπιοι τα φτιάχνουν όλο το χρόνο όσο υπάρχει φρέσκια μυζήθρα, δηλαδή ανθότυρος. Εκτός της Κρήτης θα τα συναντήσουμε σε πολλά μέρη του Αιγαίου με διαφορετικές ονομασίες αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φρέσκα τυριά των νησιών. Έτσι λοιπόν στη Σαντορίνη τα λένε “μελιτίνια” με το χαρακτηριστικό δαντελωτό περίτεχνο σχήμα τους, στη Μύκονο “τσιμπιτά”, αστεράκια με φρέσκο μυκονιάτικο τυρί, στη Φολέγανδρο “Μανουρόπιτα” με μανούρα και μυζήθρα Φολεγάνδρου φτιαγμένη σε χωριάτικο φύλλο αλλά και ευωδιαστά “μελιτερά” με συμιγδάλι στην Ανάφη.
1 8 9 10 11 12 30

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Καριόκα

Καριόκα

H συνταγή είναι από τη Νάντια Μακρυγιάννη – Pastry Chef

Το επιδόρπιο «Καριόκα» αποτελείται από τις εξής παρασκευές: Κρέμα (από ελληνικό καφέ και Metaxa), σοκολατένια καρύδια (με μους καραμελωμένης σοκολάτας και πραλίνα καρυδιού), crumble κανέλας (με αλμυρή καραμέλα) και τουίλ (με αλεύρι, ζάχαρη και ασπράδι).
Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της καριόκας, αποτυπωμένη σε εστιατορική μορφή. Παρακάτω παρατίθενται οι συνταγές για τα σοκολατένια καρύδια και το crumble κανέλας.

Για την εκτέλεση των σοκολατένιων καρυδιών θα χρειαστούμε φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.

Κρητικά Πατούδα

Κρητικά Πατούδα

Τα Κρητικά Πατούδα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κλέτσα Ηλιάννας Γεωπόνου Τροφίμων.
Το πατούδο είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης και κυρίως της Ανατολικής Κρήτης. Αχνισμένα πιτάκια, σε σχήμα μισοφέγγαρου, που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων αλλά και της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης.
Το τραγανό χειροποίητο λεπτό φύλλο σε αυτά τα γλυκά και η μελωμένη γέμιση κάνουν την διαφορά. Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.
Και όταν οι πιατέλες γεμίζουν στοιβαγμένα κατάλευκα πατούδα, περιμένουν να αδειάσουν με ευχές και τοπικά παραδοσιακά ποτά.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

145. Νοέμβριος – Δεκέμβριος

 

Αγαπητοί επαγγελματίες,
Καθώς μπαίνουμε στην πιο δημιουργική περίοδο του χρόνου, ο φούρνος και το εργαστήριο γίνονται ξανά χώροι όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ανάγκη για καθαρά υλικά, ισορροπημένες γεύσεις και νέες τεχνικές. Οι γιορτινές δημιουργίες δεν ζητούν μόνο κάτι το διαφορετικό, αλλά εκείνη τη στιγμή που μια γεύση μπορεί να ξυπνήσει μνήμη και συναίσθημα!
Το νέο τεύχος είναι αφιερωμένο σε αυτή τη λεπτή ισορροπία που κάνει τη δουλειά σας μοναδική.
Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.