fbpx

Συνταγές για Παγωτό

Μπάρες μήλου και κανέλαςBy Ευαγγελία ΚουντούρηΌταν το μέλι ανακατευτεί με το σουσάμι, τη βρώμη, το λιναρόσπορο, το μήλο, τα καρύδια και την κανέλα τότε το αποτέλεσμα είναι μια μπάρα με μοναδική γεύση, ξεχωριστά αρώματα και σίγουρη πηγή ενέργειας. Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει στο έπακρο.
Ψωμάκι προζυμένιο παραδοσιακό κομμένο σε φέτες για “club sandwich”By Μιχάλης ΝανόπουλοςClub sandwich, το όνομα του προέρχεται από το Union Club της Νέας Υόρκης. Με περισσότερες από δύο φέτες ψωμιού όπου πολλές φορές μπορεί να κόβεται σε τέταρτα και με διάφορες γεμίσεις από αλλαντικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, τομάτα, σαλάτα.
Ψωμί “Αμπολιαστό’’By Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.
BaquetteBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΛεπτή και μακριά φραντζόλα που διακρίνεται από το μήκος και την τραγανή κρούστα, όπως ορίζεται και προστατεύεται από την γαλλική νομοθεσία. Με διάμετρο περίπου 5- 6 εκατοστών και μήκος περίπου 65 εκατοστών, αν και μια μπαγκέτα μπορεί να έχει μήκος έως και ένα μέτρο. Σύμβολο του γαλλικού πολιτισμού που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Λουδοβίκου XIV.
Aτομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούςBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΓια πρωινό ή μεσημεριανό, τα ατομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούς αποτελούν μια επιλογή που, είτε καταναλωθούν μόνα τους είτε σε συνδυασμό, προσφέρουν την απόλυτη ικανοποίηση μέχρι να πεις… κύμινο.
Σταρένιο ψωμάκι σε φόρμα με κάρυ και σταφίδεςBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΗ μαγεία του ψωμιού έγκειται στο ότι μπορεί να παρασκευαστεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με το τι συνοδεύει κάθε φορά. Η συνταγή για ψωμί με κάρυ, μέλι και σταφίδες είναι μια πολύ καλή επιλογή σε συνδυασμό με ένα πιάτο πουλερικών.
Αφράτο χωριάτικο με καλαμπόκιBy Οδυσσέας ΙστορικόςΤα ψωμιά με βαριά υφή, όπως είναι τα καλαμποκόψωμα, μπορεί να είναι νόστιμα αλλά ξεραίνονται εύκολα και αφυδατώνονται. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσόστωση του καλαμποκιού ειδικά σε συνταγές που συμμετέχει πάνω από 50%. Στη συνταγή μας προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη διατηρησιμότητα και τη γεύση, φτιάχνοντας ένα ψωμί ευρείας κατανάλωσης. Μπορείτε άνετα να φτιάξετε αφράτο χωριάτικο με καλαμπόκι με πολύ απλό και εύκολο τρόπο και να εμπλουτίσετε τη γκάμα σας με αυτό το λαχταριστό ψωμί. Σχολιάζοντας τα υλικά και αναθεωρώντας τη συνταγή: Δουλεύουμε αλεύρι Τ.70% δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για το κίτρινο αλεύρι, το οποίο θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να έχουμε σωστές διογκώσεις. Το αλεύρι καλαμποκιού να είναι χωρίς προσμείξεις, καθαρό, έτσι ώστε να επιτύχουμε καλή γεύση. Η προζύμη μας καλό θα είναι να προέρχεται από αναπιάσματα καθαρής προζύμης και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προζύμι που ήδη έχουμε για την παραγωγή του ψωμιού μας. Εναλλακτικά δουλεύουμε και κάποια έτοιμη προζύμη σε ποσόστωση 3%. Τέλος, το καλαμποκέλαιο παίζει καθοριστικό ρόλο στο δέσιμο της συνταγής, στο σωστό χρώμα της ψίχας αλλά και στην τραγανότατα της κόρας. Η υψηλή του ποσόστωση μας δίδει άριστα αποτελέσματα. Εάν θέλουμε να μη χρησιμοποιήσουμε προζύμη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 6% ξινό ζυμάρι, δηλαδή 600 γραμμάρια ή και να το παραλείψουμε. Τότε όμως θα ανεβάσουμε την ποσόστωση της μαγιάς στο 2,5%, δηλαδή στα 250 γραμμάρια. Και πάλι θα έχουμε ένα νοστιμότατο καλαμποκόψωμο που κάνει ακόμα και για ψωμάκι κρύου σάντουιτς!
Special μπάρα βουτύρουBy Ευαγγελία ΚουντούρηΗ μπάρα βουτύρου αποτελεί μια γευστική δημιουργία, χωρίς πολλά υλικά και κόπο. Έξοχη επιλογή για την ικανοποίηση της πείνας μέσα στην ημέρα και της επιθυμίας για γλυκό. Το σουσάμι, η βρώμη, το φουντούκι και το κράνμπερι την κατατάσσουν επάξια στην κατηγορία «super foods».
Απλή συνταγή για πεντανόστιμο ελιόψωμοBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο ελιόψωμο, ιδιαίτερα σε εποχές νηστείας, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Η απλότητα ενός νόστιμου ψωμιού σε συνδυασμό με τη γεύση και την ουσία της ποιοτικής ελιάς δεν αφήνουν κανένα ουρανίσκο ασυγκίνητο. Το ελιόψωμο το αγαπάς, μπορείς να το συνοδεύσεις με τα πάντα αλλά να το απολαύσεις και μόνο του.  Με λίγα λόγια είναι το τέλειο υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή απλή στην εκτέλεσή της πλην μοναδική στη γεύση της.
Προζυμένιο ψωμί από την ΚόρινθοBy Οδυσσέας ΙστορικόςΣτην αυθεντική συνταγή, φτιάχνουμε το προζύμι και το απλώνουμε στον ήλιο για να αφυδατωθεί. Έπειτα το τρίβουμε, όπως τον τραχανά και το αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες για να συντηρείται όλο το χρόνο. Το ενεργοποιούμε διαλύοντάς το σε χλιαρό νερό. Ύστερα προσθέτουμε αλεύρι και φτιάχνεται ένα μαλακό ζυμάρι. Περιμένουμε να φουσκώσει. Σε έξι ώρες το προζύμι είναι έτοιμο. Μετά ζυμώνουμε το ψωμί κανονικά.
Κριθαρένιο με ξυνό τραχανά & πρόβειο γιαούρτιBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΜια άριστη επιλογή που θα συνοδεύσει ένα πιάτο κρεατικών είναι το προζυμένιο ψωμί με τραχανά και πρόβειο γιαούρτι. Είναι αυτό που θα κάνει πιο ανάλαφρο το γεύμα και θα δώσει μια σπιρτάδα στον ουρανίσκο.
Focaccia πατάτας με σχοινόπρασο & δεντρολίβανοBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΗ Focaccia μας έρχεται από την Ιταλία και θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα ψωμιά, είτε μόνο του είτε μπλεγμένο με άλλα υλικά που το αναδεικνύουν και το νοστιμεύουν. Η Focaccia πατάτας με σχοινόπρασο και δεντρολίβανο (ή μπούκοβο και κρεμμύδι) είναι ένα φίνο συνοδευτικό ή/και ορεκτικό πριν από ένα πιάτο ζυμαρικών.
1 20 21 22 23 24 28

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Τρίγωνα Πανοράματος

Τρίγωνα Πανοράματος

Το Πανόραμα είναι μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που πήρε το όνομα του λόγω της αμφιθεατρικής θέας προς την πόλη. Μέχρι τη δεκαετία του ’30, στο Πανόραμα υπήρχαν μόνο βοσκοτόπια. Έτσι αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα γαλακτο-ζαχαροπλαστεία. Ένα από αυτά ήταν και του Ελενίδη που ανακάλυψε το τρίγωνο Πανοράματος.

Ποντιακός πουρμάς

Ποντιακός πουρμάς

Τον ποντιακό πουρμά ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας Τεχνολόγου Τροφίμων.

Ο ποντιακός πουρμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού από την ποντιακή κουζίνα, που είναι γνωστό για τη σιροπιαστή του υφή και γεύση. Είναι ένα ευωδιαστό γλυκό που φτιάχνεται με σιροπιαστή βάση και αποτελείται από λεπτές στρώσεις σπιτικού φύλλου, γεμισμένο με καρύδια, ζάχαρη και λάδι. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας “μπακλαβά” , αλλά έχει τη δική του γεύση και υφή. Ο πουρμάς μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές, όπως σε ρολά ή σε τετράγωνα κομμάτια.

Ο ποντιακός πουρμάς συνήθως σερβίρεται κρύος και μπορεί να συνοδεύεται με καφέ, τσάι, παγωτό ή απλά απολαμβάνεται μόνος του. Η σιροπιαστή του υφή το καθιστά κρεμώδες και απολαυστικό και η γεύση του είναι γλυκιά και ελαφρώς αρωματική λόγω των υλικών που περιέχει το σιρόπι. Είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό στην ποντιακή κουζίνα και αποτελεί απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών.

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

από τον κ. ΝΙΚΟ ΜΑΖΗ, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Λακωνίας

Το παραδοσιακό ψωμί «σμιγάδι» παράγεται στη Μάνη εδώ και πολλούς αιώνες και αποτελείται από μισή ποσότητα σιτάρι και μισή ποσότητα κριθάρι, γιατί ο τόπος παρήγαγε κριθάρι και όχι σιτάρι.

Παγωτό με ανθότυρο

Παγωτό με ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας τυριά. Παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που απομένει από την τυροκόμηση διαφόρων τυριών, στο οποίο, στη συνέχεια, προστίθεται πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)

Τη «Γαλατόπιτα», ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κου Τσεμπέρη Αντώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

137. Ιούλιος – Αύγουστος

Στο τεύχος 137 του Αρτοποιού, το ρεπορτάζ δίνει έμφαση στην εκπαίδευση, θέμα που θα δείτε ότι επεκτείναμε και στο τεύχος του Fresh Pastry, καθώς είναι αντίστοιχα επίκαιρο και για τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής. Έτσι, φυλλομετρώντας θα ανακαλύψετε ένα index σχολών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής προς διευκόλυνσή σας για έρευνα αγοράς.  Επίσης, στο τεύχος πρωταγωνιστούν  εκπαιδευτικά άρθρα, άκρως ενδιαφέροντα για επαγγελματίες, καθώς η εκπαίδευση δεν έχει πλέον μονοδιάστατο χαρακτήρα, αλλά τείνει να είναι συνεχής και να ακολουθεί πάντα τις τάσεις της αγοράς.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.