fbpx
Ψωμάκια μπανάναςBy Μιχάλης ΝανόπουλοςΓαλλική συνταγή, ψωμάκι με μπέικιν και όχι με μαγιά, πλούσιο σε βούτυρο, εμπλουτισμένο με πουρέ από μπανάνες, και ξηρούς καρπούς.
Biscotti με αμύγδαλα και λευκή σοκολάταBy Fresh Bakery TeamΤα διπλοφουρνιστά γλυκά παξιμάδια που μας έρχονται από την Ιταλία αποτελούν τη σύγχρονη εκδοχή των συνοδευτικών του καφέ και του τσαγιού. Στενόμακρα, ελαφρώς γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου, σε διάφορες λαχταριστές εκδοχές. Εδώ σας τα προτείνουμε λευκή σοκολάτα.
Βασιλόπιτα ΠολίτικηBy Fresh Bakery TeamΑν θέλει να αναζητήσει κανείς τις ρίζες του εθίμου της βασιλόπιτας, αυτές βρίσκονται στην αρχαιότητα και αποδίδονταν σε εορτές που σχετίζονταν με την αγροτική παραγωγή (Θαργήλια, Θαλύσια, Κρόνια). Στη συνέχεια το έθιμο πέρασε στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», προς τιμήν του Κρόνου, για να φτάσει στη χριστιανική εποχή, όπου οι πίτες συνδέονται πλέον με τον Μέγα Βασίλειο από την Καισάρεια, όπου ο μύθος θέλει να ενσωματώνει στο έδεσμα και μικρά πολύτιμα τιμαλφή, που στις μέρες μας αποτυπώνονται ως τα νομίσματα (φλουριά / Κωνσταντινάτα) που κρύβουμε εντέχνως μέσα, αναμένοντας τον τυχερό στον οποίο θα πέσει το κομμάτι για να έχει μια «καλή χρονιά».
Χριστουγεννιάτικο κέικBy Fresh Bakery TeamTo American Style Cake & Muffin και το Mella Muffin Choco είναι τα δύο κορυφαία προϊόντα της IREKS για τη δημιουργία νόστιμων κέικ, λευκού και σοκολάτας αντίστοιχα! Χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία της IREKS και τη σύμπραξή της με το Innovation & Training Center® της Laoudis Foods, με αυτά τα δύο προϊόντα μπορείτε να δημιουργήσετε κυριολεκτικά αμέτρητα υπέροχα γλυκά, ώστε να εμπλουτίσετε εύκολα τη γκάμα του αρτοζαχαροπλαστείου σας!
Αφράτες & αρωματικές βασιλόπιτεςBy Fresh Bakery TeamΔοκιμάστε το King’s Cake και Family Cake και προσφέρετε στους πελάτες σας τις πιο νόστιμες, αφράτες και αρωματικές βασιλόπιτες που προσμένουν να γευτούν!
PandoroBy Fresh Bakery TeamΓιορτινό, λαχταριστό Pandoro!
Βασιλόπιτα κέικBy Fresh Bakery TeamΒασιλόπιτα κέικ με πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας!
Μπάρες μήλου και κανέλαςBy Ευαγγελία ΚουντούρηΌταν το μέλι ανακατευτεί με το σουσάμι, τη βρώμη, το λιναρόσπορο, το μήλο, τα καρύδια και την κανέλα τότε το αποτέλεσμα είναι μια μπάρα με μοναδική γεύση, ξεχωριστά αρώματα και σίγουρη πηγή ενέργειας. Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει στο έπακρο.
1 6 7 8 9
Αρτοποιήματα
Κερκυραϊκή Φογάτσα

Κερκυραϊκή Φογάτσα

Τη Φογάτσα Κέρκυρας ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η Φογάτσα είναι ένα είδος τσουρεκιού, με βενετσιάνικη προέλευση, που παρασκευάζεται στην Κέρκυρα, την περίοδο του Πάσχα, αλλά μπορεί κανείς να τη βρει σε ζαχαροπλαστεία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Είναι το παραδοσιακό κερκυραϊκό τσουρέκι, σε στρογγυλό σχήμα, που έχει επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί, με γλυκό κρασί, κουμκουάτ και φρουί γλασέ.
Στην Κέρκυρα, μοσχοβολάει η Πασχαλιά Φογάτσα καθώς οι δύο κουλτούρες συναντιούνται και μας δίνουν, χρόνια τώρα, το ωραιότερο τσουρέκι που έφαγε κανείς ποτέ. Το κλασικό και αγαπημένο, παραδοσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι Κέρκυρας, τη μοναδική, αφράτη Φογάτσα.
Η παραδοσιακή Φογάτσα τα παλιά χρόνια είχε πολύπλοκη τεχνική. Απαιτούσε σταδιακή προσθήκη των υλικών καθώς και τη δημιουργία του προζυμιού από τις προηγούμενες μέρες.
Με την ίδια ζύμη, της Φογάτσα, οι Κερκυραίες έφτιαχναν και ακόμα φτιάχνουν, τις Κολομπίνες δηλαδή πλεξούδα τσουρέκι με κόκκινο αυγό και φτερά σε σχήμα περιστεριού. Οι Φογάτσες είναι το πασχαλινό Κερκυραϊκό τσουρέκι για τους μεγάλους και οι Κολομπίνες είναι η χαρά των παιδιών ακόμα και σήμερα.

Χωριάτικη λαγάνα παραδοσιακή με μπουλαμάτσι

Χωριάτικη λαγάνα παραδοσιακή με μπουλαμάτσι

Πασίγνωστο σαρακοστιανό προϊόν, με ελάχιστη υπόλευκη ψίχα, ακανόνιστη, αφράτη, μαλακή, ροδοκόκκινη κόρα με αρκετό σουσάμι, εύγευστη και αρωματική. Το σχέδιο που κυριαρχεί είναι οβάλ. Εύλογα, το πρώτο που θα ρωτούσε κάποιος, διαβάζοντας τον τίτλο, είναι τι θα πει μπουλαμάτσι και πώς το χρησιμοποιούμε. Το μπουλαμάτσι είναι ένα παχύρρευστο, επικαλυπτικό προϊόν, με ελαφρώς γλυκιά γεύση, πολύ θρεπτικό, με το οποίο αλείφουμε τις λαγάνες μας και στις οποίες προσδίδει όψη ροδοκόκκινη, μαλακή κόρα και υπέροχο άρωμα.

Λαγάνα ολικής άλεσης

Λαγάνα ολικής άλεσης

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή ταχύτητα και 3΄-4΄ στην γρήγορη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί πλασμένο σε καρβέλια για 10΄-15΄. Ανοίγουμε σε λαγάνες, ψεκάζουμε με νερό και ρίχνουμε σουσάμι σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες ή τελάρα και στοφάρουμε για 20΄. Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο 200οC για χρόνο ανάλογο του βάρους […]

Λαδένια Κιμώλου

Λαδένια Κιμώλου

Τη Λαδένια Κιμώλου, ετοίμασαν στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος «Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» για τους δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β2 της Σχολής, ο κ. Α. Κριτσαντώνης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και η κα Α. Αρωνιάδα, Τεχνολόγος Τροφίμων.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

139. Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Φορέσαμε τα γιορτινά μας σε αυτό το τεύχος και είμαστε σίγουροι πως και εσείς έχετε κάνει το ίδιο γεμίζοντας το αρτοποιείο σας με απολαυστικές γιορτινές δημιουργίες και εκπλήξεις για τους επισκέπτες σας.

Θέλαμε το τεύχος αυτό να αποπνέει ελπίδα, όπως ακριβώς και εσείς εμπνέετε με την τέχνη σας, και δίνετε χαρά και ζεστασιά στις γιορτινές στιγμές των ανθρώπων που σας εμπιστεύονται.

Διαβάζοντας, λοιπόν, το γιορτινό μας τεύχος θα ενημερωθείτε, θα βρείτε λύσεις, θα εμπνευστείτε, αλλά και θα χαλαρώσετε από την πίεση των γιορτών σε κάποιες στιγμές ανάπαυλας.

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.