fbpx

Πασχαλινές Συνταγές

Παγωτό ΠαρφέBy Μιχάλης ΠάνοςΤο παρφέ είναι ένα παγωτό που αρέσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς συνδυάζει τη δροσιά και την απαλή υφή του παγωτού με την αγαπημένη γεύση των ξηρών καρπών και των φρούτων. Δείτε εδώ τη συνταγή για το πιο επιτυχημένο παγωτό παρφέ!
Λαμπρόψωμο ή ΛαμπροκουλούραBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο Παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής Κάθε χρόνο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών, γνωστά και ως Λαμπρόψωμα ή Λαμπροκουλούρες. Το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Πολύ παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με αγιασμό.
Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια και μυρωδικάBy Γεωργία ΠαπαλουκάΚαθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Κάνουμε ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα το ξύδι. Σε αυτό το μείγμα βάζουμε μέσα τα καρότα και τα αφήνουμε να […]
Σουδάκια και εκλεράκια με κρέμα BavarianBy Μιχάλης ΠάνοςΑπό τις πιο επιτυχημένες και διάσημες συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, τα σου και τα εκλέρ έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ στη χώρα μας που είναι το πιο συχνό και γνωστό κέρασμα σε γιορτές και άλλες αντίστοιχες περιστάσεις, καθώς προτιμούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών. Στις σελίδες που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα, όλη τη συνταγή και τη διαδικασία παρασκευής για τα πιο νόστιμα σουδάκια και εκλεράκια με κρέμα Bavarian, από τη ζύμη μέχρι τη γέμιση και τη διακόσμησή τους.
Κορμός Χριστουγεννιάτικος με βανίλια και σοκολάταBy Μιχάλης ΠάνοςΟ χριστουγεννιάτικος κορμός με βανίλια και σοκολάτα είναι ένα κλασσικό εορταστικό γλυκό που αγαπούν ιδιαίτερα μικροί και μεγάλοι. Εδώ σας παρουσιάζουμε όλα τα στάδια παρασκευής του με τις βασικές συνταγές για το παντεσπάνι, την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη σαντιγύ και το τελικό στήσιμο του κορμού.
Τούρτα αμυγδάλου με κρέμα πατισερί και λευκό παντεσπάνιBy Μιχάλης ΠάνοςΗ τούρτα αμυγδάλου αποτελεί μία σταθερή αξία για τη ζαχαροπλαστική. Είναι ένα κλασσικό γλυκό που αρέσει σε όλους και στη διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στις συνταγές που ακολουθούν.
Κριτσίνια τυριούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤα κριτσίνια είναι μια τέλεια επιλογή για σνακ, για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά και το ιδανικό συνοδευτικό για ντιπ, μεζέδες, σούπες και κοκτέιλ.
Ομελέτα με κολοκύθι και δυόσμοBy Fresh Bakery TeamΗ ομελέτα σε συνδυασμό με μία πράσινη σαλάτα που θα περιέχει προσούτο και καρύδια, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο διατροφικά γεύμα.
Αυγοσαλάτα με ”κόκκινη“ μαγιονέζαBy Γεωργία ΠαπαλουκάΜία νόστιμη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σαλάτα, λόγω της παρουσίας των αυγών, των λαχανικών και των μπαχαρικών. Για ένα πλήρες γεύμα, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί με λίγο βούτυρο και έναν φρέσκο χυμό με πορτοκάλι, καρότο και τζίντζερ.
Συνταγή για τσουρέκι γεμιστόBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΚλασικό, ιστορικά παραδοσιακό, διαχρονικής αξίας, βάση για νέα προϊόντα. Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αποτελούν μικρό μέρος για την περιγραφή ενός από τα βασικότερα παρασκευάσματα του αρτοζαχαροπλαστείου μας.
Τσουρέκι γεμιστόBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα. Εδώ σας το παρουσιάζουμε σε μία πολύ γευστική παραλλαγή με γέμιση πραλίνας φουντουκιού.
Λαγανίτσες γεμιστέςBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΖυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή και 3΄-4΄στη γρήγορη χωρίς τα πρόσθετα υλικά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ομοιογενής και εύπλαστη. Ξεκουράζουμε για 20΄ και στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη και ανοίγουμε σε λαγανίτσες ρίχνοντας σουσάμι. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και στοφάρουμε για περίπου 20΄-25΄. Ψήνουμε […]
1 23 24 25 26 27 29

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Σορμπέ σοκολάτας

Σορμπέ σοκολάτας

Η σοκολάτα δεν έπαψε ποτέ να είναι μια αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και του παγωτού. Ένα καλοστημένο παγωτό σοκολάτα με μια πρωτότυπη διακόσμηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για κάθε κατάστημα. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στο παραδοσιακό παγωτό σοκολάτας προστέθηκε το ΣΟΡΜΠΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Πρωτοεμφανίστηκε σαν πλήρες προϊόν έτοιμο για χρήση με απλή προσθήκη νερού στις περισσότερες περιπτώσεις. Πάμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παρασκεύασμα αυτού του τύπου χρησιμοποιώντας μόνον νερό. Η πλήρης απουσία λιπαρών ζωικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα ένα δροσερότερο προϊόν με έντονη και καθαρή γεύση σοκολάτας.

Σορμπέ λεμόνι

Σορμπέ λεμόνι

Το σορμπέ λεμόνι παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και δε μπορεί να λείπει από καμία βιτρίνα παγωτού. Κανείς δεν αντιστέκεται στη δροσερή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθαρίζει το στόμα από γεύσεις άλλων εδεσμάτων που έχουν προηγηθεί, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ενδιάμεσο μεταξύ δύο πιάτων. Δεν περιέχει λιπαρά και διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του στυμμένου λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει 14% συνολικά στερεά από τα οποία 5% είναι σάκχαρα. Για την παρασκευή του σορμπέ λεμονιού θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 3,5% στην διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.

Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)

Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)

Τις κρητικές κριθαροκουλούρες ετοίμασαν ο κος Μιχάλης Γιώσης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Καρτέρης Νίκος, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Β1.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

140. Ιανουάριος – Φεβρουάριος

Ο ερχομός ενός καινούριου έτους προκαλεί σε πολλούς από εμάς την προσμονή για νέα ξεκινήματα, νέες συνήθειες, εμπειρίες και ελπιδοφόρες αλλαγές.

Η ανανέωση και η αλλαγή οπτικής γωνίας είναι απαραίτητα για την πρόοδο και την εξέλιξη, αλλά και την αποφυγή της ρουτίνας και της στασιμότητας. Κάθε «φρέσκια» ματιά διαθέτει τεράστια δυναμική στο να ανοίξει νέους ορίζοντες, πιθανότητες και προοπτικές που οδηγούν σε κάτι ομορφότερο, αναζωογονητικό και πραγματικά «καινούριο».

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.