Μιλφέϊγ με Φρούτα του ΔάσουςBy Μιχάλης ΠάνοςTo μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει «χίλια (1000) φύλλα». Η ονομασία αυτή αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από τρεις στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ενώ την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραλλαγή του μιλφέιγ η οποία περιέχει – εκτός από την κρέμα πατισερί – και κουλίς από φρούτα του δάσους, μετατρέποντας το κλασσικό αυτό γλύκισμα σε μία ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.
Ψωμί με Ούζο, ελαφρύ και αρωματικόBy Οδυσσέας ΙστορικόςΣυνεχίζοντας το αφιέρωμά μας σε ιδιαίτερα ψωμιά θα σας προτείνουμε ένα νέο γευστικό συνδυασμό. Η ιδέα είναι απλή. Έχουμε μια ζύμη ciabatta στης οποίας τη διαδικασία έψησης επεμβαίνουμε ψεκάζοντας με ούζο στο τέλος του ψησίματος.
Panna cotta LightBy Μιχάλης ΠάνοςΗ παραδοσιακή ιταλική συνταγή για Πανακότα έχει ακολουθηθεί από πολλές παραλλαγές και ελαφρύτερες εκδόσεις, μέσα στη διάρκεια των χρόνων. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία light εκδοχή της που δε στερείται σε τίποτα από τη γεύση του παραδοσιακού γλυκού, ενώ μπορεί να ενταχθεί και σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Παγωτό ΠαρφέBy Μιχάλης ΠάνοςΤο παρφέ είναι ένα παγωτό που αρέσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς συνδυάζει τη δροσιά και την απαλή υφή του παγωτού με την αγαπημένη γεύση των ξηρών καρπών και των φρούτων. Δείτε εδώ τη συνταγή για το πιο επιτυχημένο παγωτό παρφέ!
Λαμπρόψωμο ή ΛαμπροκουλούραBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο Παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής Κάθε χρόνο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών, γνωστά και ως Λαμπρόψωμα ή Λαμπροκουλούρες. Το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Πολύ παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με αγιασμό.
Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια και μυρωδικάBy Γεωργία ΠαπαλουκάΚαθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Κάνουμε ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα το ξύδι. Σε αυτό το μείγμα βάζουμε μέσα τα καρότα και τα αφήνουμε να […]
Σουδάκια και εκλεράκια με κρέμα BavarianBy Μιχάλης ΠάνοςΑπό τις πιο επιτυχημένες και διάσημες συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, τα σου και τα εκλέρ έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ στη χώρα μας που είναι το πιο συχνό και γνωστό κέρασμα σε γιορτές και άλλες αντίστοιχες περιστάσεις, καθώς προτιμούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών. Στις σελίδες που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα, όλη τη συνταγή και τη διαδικασία παρασκευής για τα πιο νόστιμα σουδάκια και εκλεράκια με κρέμα Bavarian, από τη ζύμη μέχρι τη γέμιση και τη διακόσμησή τους.
Κορμός Χριστουγεννιάτικος με βανίλια και σοκολάταBy Μιχάλης ΠάνοςΟ χριστουγεννιάτικος κορμός με βανίλια και σοκολάτα είναι ένα κλασσικό εορταστικό γλυκό που αγαπούν ιδιαίτερα μικροί και μεγάλοι. Εδώ σας παρουσιάζουμε όλα τα στάδια παρασκευής του με τις βασικές συνταγές για το παντεσπάνι, την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη σαντιγύ και το τελικό στήσιμο του κορμού.
Τούρτα αμυγδάλου με κρέμα πατισερί και λευκό παντεσπάνιBy Μιχάλης ΠάνοςΗ τούρτα αμυγδάλου αποτελεί μία σταθερή αξία για τη ζαχαροπλαστική. Είναι ένα κλασσικό γλυκό που αρέσει σε όλους και στη διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στις συνταγές που ακολουθούν.
Κριτσίνια τυριούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤα κριτσίνια είναι μια τέλεια επιλογή για σνακ, για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά και το ιδανικό συνοδευτικό για ντιπ, μεζέδες, σούπες και κοκτέιλ.
Ομελέτα με κολοκύθι και δυόσμοBy Fresh Bakery TeamΗ ομελέτα σε συνδυασμό με μία πράσινη σαλάτα που θα περιέχει προσούτο και καρύδια, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο διατροφικά γεύμα.
Αυγοσαλάτα με ”κόκκινη“ μαγιονέζαBy Γεωργία ΠαπαλουκάΜία νόστιμη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σαλάτα, λόγω της παρουσίας των αυγών, των λαχανικών και των μπαχαρικών. Για ένα πλήρες γεύμα, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί με λίγο βούτυρο και έναν φρέσκο χυμό με πορτοκάλι, καρότο και τζίντζερ.
1 23 24 25 26 27 29

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Αρτοποιία” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του π. Φιλαρέτου Χριστιά Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί χάνεται στα βάθη των αιώνων και της παράδοσης. Είναι το ψωμί το οποίο το ζύμωνε η κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να θρέψει την οικογένειά της. Η συνταγή του μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο στον ελλαδικό χώρο και οφείλεται τόσο στα στάρια που υπήρχαν σε κάθε περιοχή (μαλακά, σκληρά, ή και τα δύο) όσο και στην παραγωγή και άλλων καρπών ή δημητριακών σπόρων που μπορούσαν να παράγουν αλεύρι, π.χ. βλέπουμε προσμίξεις με καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού και άλλων.

Γιαννιώτικο

Γιαννιώτικο

Το “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1.

Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.

Σορμπέ σοκολάτας

Σορμπέ σοκολάτας

Η σοκολάτα δεν έπαψε ποτέ να είναι μια αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και του παγωτού. Ένα καλοστημένο παγωτό σοκολάτα με μια πρωτότυπη διακόσμηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για κάθε κατάστημα. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στο παραδοσιακό παγωτό σοκολάτας προστέθηκε το ΣΟΡΜΠΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Πρωτοεμφανίστηκε σαν πλήρες προϊόν έτοιμο για χρήση με απλή προσθήκη νερού στις περισσότερες περιπτώσεις. Πάμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παρασκεύασμα αυτού του τύπου χρησιμοποιώντας μόνον νερό. Η πλήρης απουσία λιπαρών ζωικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα ένα δροσερότερο προϊόν με έντονη και καθαρή γεύση σοκολάτας.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

142. Μάιος – Ιούνιος

 

Μία από τις αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις είναι, κάποιο αυγουστιάτικο πρωινό, να κατηφορίζω τον κεντρικό, πλακόστρωτο πεζόδρομο στη Χώρα της Άνδρου. Θυμάμαι τότε να ανασαίνω – μπερδεμένο με το μελτεμάκι- το λυγωτικό άρωμα φρεσκοψημένης χειροποίητης τυρόπιτας από τον τοπικό φούρνο, τον οποίο, εννοείται ότι επισκεπτόμασταν για τις καθημερινές μας προμήθειες

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.