Brioche Ολικής Άλεσης και Brioche ΚαλαμποκιούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςTo brioche είναι ένας «πλούσιος» αλλά παράλληλα ελαφρύς τύπος ψωμιού με γαλλική προέλευση. Η ζύμη του είναι πιο πλούσια λόγω της προσθήκης αυγών, βουτύρου, αλλά και ζάχαρης. Το brioche σερβίρεται είτε μόνο του, είτε ως βάση ενός επιδόρπιου με πολλές παραλλαγές, με πρόσθετα συστατικά, όπως κομματάκια φρούτων ή σοκολάτας, αλλά και επικαλύψεις, Εδώ σας παρουσιάζουμε τη βασική συνταγή για brioche ολικής άλεσης και καλαμποκιού. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος παρασκευής παραμένει ο ίδιος.
Σαρακατσάνικο Προζυμένιο ΨωμίBy Οδυσσέας ΙστορικόςΈνα ψωμί με άρωμα από τους Σαρακατσάνους, με τη μεστή και πλούσια γεύση, μπορούμε κάλλιστα να το ονομάσουμε σε σχέση με τον τόπο καταγωγής του: Σαρακατσάνικο. Ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ακόμα και το χαρμάνι από τα ξύλα έχει τη σημασία του. Ξύλο ελάτης μαζί με πουρνάρι. Σε φούρνο καλά προθερμασμένο δίνει ένα ψωμί με αρωματική και ελαφρώς πικρή κόρα, που συνδυάζεται άψογα με το άρωμα του προζυμιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη υγρασία της ψίχας, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορεί να κοπεί αλλά ούτε και να φαγωθεί ζεστό, ακόμα και αν περάσουν λίγες ώρες. Είναι από τα λίγα ψωμιά που μπορείς να καταναλώσεις σε μεγάλη ποσότητα και να ευχαριστηθείς γεύση πραγματικού ψωμιού.
Λαγάνα, η κλασική αξία της Καθαράς ΔευτέραςBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΗ λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό αρτοπαρασκεύασμα της Καθαρής Δευτέρας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εθίμων που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας μέχρι το Άγιο Πάσχα, στέκεται μεταξύ του αποκριάτικου ξεφαντώματος και του εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος για να δεχθεί τη Θεία Ανάσταση.
Χριστουγεννιάτικο ΚέικBy Μιχάλης ΠάνοςΣε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ με καρύδια που δε μπορεί να λείπει από το εορταστικό τραπέζι και που έχει συνδεθεί με την πιο αγαπημένη γιορτή μικρών αλλά και μεγάλων. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Βασιλόπιτα με φρούτα και καρύδιBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΗ βασιλόπιτα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ελληνική παράδοση και οικογένεια. Σύμφωνα με το έθιμο η βασιλόπιτα κόβεται αμέσως μετά τον ερχομό του νέου έτους. Το έθιμο του κοψίματος της βασιλόπιτας είναι από τα λίγα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και έχει τις ρίζες του στο λαϊκό έθιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας ενώ στην αρχαιότητα υπήρχε και το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Σήμερα οι επιλογές στη συνταγή της βασιλόπιτας είναι πολλές και με αρκετές παραλλαγές. Εμείς σε αυτό το τεύχος του Αρτοποιού σας παρουσιάζουμε μία λαχταριστή βασιλόπιτα σε μορφή κέικ με φρούτα και καρύδι και σας ευχόμαστε με αυτό τον τρόπο Καλές Γιορτές!
Κωκάκια και ΝεγράκιαBy Μιχάλης ΠάνοςΤα κωκ και τα κωκάκια είναι ένα κλασσικό γλυκό για την ελληνική οικογένεια και αποτελούν την ιδανική επιλογή για κέρασμα σε γιορτές. Οι νέγροι και τα νεγράκια είναι η πιο γνωστή παραλλαγή του αγαπημένου γλυκού των παιδικών μας χρόνων. Εδώ σας παρουσιάζουμε και τις δύο συνταγές για τα πιο λαχταριστά κωκάκια και νεγράκια που έχετε δοκιμάσει. Καλή επιτυχία!
Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμίBy Οδυσσέας ΙστορικόςΓια όσους αρτοποιούς θα θέλανε ένα εύκολο καθημερινό ψωμί με ελαφρά προζυμένια αίσθηση και αρώματα αλλά και με δυνατότητα για μεγάλες παραλλαγές, ανάλογα με τη φαντασία του κάθε αρτοποιού, σας παρουσιάζουμε μια συνταγή με μεγάλη ευκολία παραγωγής και απεριόριστες δυνατότητες.
Μιλφέϊγ με Φρούτα του ΔάσουςBy Μιχάλης ΠάνοςTo μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει «χίλια (1000) φύλλα». Η ονομασία αυτή αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από τρεις στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ενώ την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραλλαγή του μιλφέιγ η οποία περιέχει – εκτός από την κρέμα πατισερί – και κουλίς από φρούτα του δάσους, μετατρέποντας το κλασσικό αυτό γλύκισμα σε μία ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.
Ψωμί με Ούζο, ελαφρύ και αρωματικόBy Οδυσσέας ΙστορικόςΣυνεχίζοντας το αφιέρωμά μας σε ιδιαίτερα ψωμιά θα σας προτείνουμε ένα νέο γευστικό συνδυασμό. Η ιδέα είναι απλή. Έχουμε μια ζύμη ciabatta στης οποίας τη διαδικασία έψησης επεμβαίνουμε ψεκάζοντας με ούζο στο τέλος του ψησίματος.
Panna cotta LightBy Μιχάλης ΠάνοςΗ παραδοσιακή ιταλική συνταγή για Πανακότα έχει ακολουθηθεί από πολλές παραλλαγές και ελαφρύτερες εκδόσεις, μέσα στη διάρκεια των χρόνων. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία light εκδοχή της που δε στερείται σε τίποτα από τη γεύση του παραδοσιακού γλυκού, ενώ μπορεί να ενταχθεί και σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Παγωτό ΠαρφέBy Μιχάλης ΠάνοςΤο παρφέ είναι ένα παγωτό που αρέσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς συνδυάζει τη δροσιά και την απαλή υφή του παγωτού με την αγαπημένη γεύση των ξηρών καρπών και των φρούτων. Δείτε εδώ τη συνταγή για το πιο επιτυχημένο παγωτό παρφέ!
Λαμπρόψωμο ή ΛαμπροκουλούραBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο Παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής Κάθε χρόνο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών, γνωστά και ως Λαμπρόψωμα ή Λαμπροκουλούρες. Το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Πολύ παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με αγιασμό.
1 23 24 25 26 27 30

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Κρητικά Πατούδα

Κρητικά Πατούδα

Τα Κρητικά Πατούδα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κλέτσα Ηλιάννας Γεωπόνου Τροφίμων.
Το πατούδο είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης και κυρίως της Ανατολικής Κρήτης. Αχνισμένα πιτάκια, σε σχήμα μισοφέγγαρου, που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων αλλά και της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης.
Το τραγανό χειροποίητο λεπτό φύλλο σε αυτά τα γλυκά και η μελωμένη γέμιση κάνουν την διαφορά. Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.
Και όταν οι πιατέλες γεμίζουν στοιβαγμένα κατάλευκα πατούδα, περιμένουν να αδειάσουν με ευχές και τοπικά παραδοσιακά ποτά.

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

Σμιγάδι, παραδοσιακό ψωμί της Μάνης

από τον κ. ΝΙΚΟ ΜΑΖΗ, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Λακωνίας

Το παραδοσιακό ψωμί «σμιγάδι» παράγεται στη Μάνη εδώ και πολλούς αιώνες και αποτελείται από μισή ποσότητα σιτάρι και μισή ποσότητα κριθάρι, γιατί ο τόπος παρήγαγε κριθάρι και όχι σιτάρι.

Παγωτό με ανθότυρο

Παγωτό με ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας τυριά. Παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που απομένει από την τυροκόμηση διαφόρων τυριών, στο οποίο, στη συνέχεια, προστίθεται πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)

Τη «Γαλατόπιτα», ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κου Τσεμπέρη Αντώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

143. Ιούλιος – Αύγουστος

 

Καθώς ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία ανεβαίνει, εμείς συνεχίζουμε να ζυμώνουμε όχι μόνο ψωμί αλλά και ιδέες, όνειρα και προοπτικές για τον κλάδο μας.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.