fbpx
Special μπάρα βουτύρουBy Ευαγγελία ΚουντούρηΗ μπάρα βουτύρου αποτελεί μια γευστική δημιουργία, χωρίς πολλά υλικά και κόπο. Έξοχη επιλογή για την ικανοποίηση της πείνας μέσα στην ημέρα και της επιθυμίας για γλυκό. Το σουσάμι, η βρώμη, το φουντούκι και το κράνμπερι την κατατάσσουν επάξια στην κατηγορία «super foods».
Brioche Ολικής Άλεσης και Brioche ΚαλαμποκιούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςTo brioche είναι ένας «πλούσιος» αλλά παράλληλα ελαφρύς τύπος ψωμιού με γαλλική προέλευση. Η ζύμη του είναι πιο πλούσια λόγω της προσθήκης αυγών, βουτύρου, αλλά και ζάχαρης. Το brioche σερβίρεται είτε μόνο του, είτε ως βάση ενός επιδόρπιου με πολλές παραλλαγές, με πρόσθετα συστατικά, όπως κομματάκια φρούτων ή σοκολάτας, αλλά και επικαλύψεις, Εδώ σας παρουσιάζουμε τη βασική συνταγή για brioche ολικής άλεσης και καλαμποκιού. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος παρασκευής παραμένει ο ίδιος.
Κριτσίνια τυριούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤα κριτσίνια είναι μια τέλεια επιλογή για σνακ, για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά και το ιδανικό συνοδευτικό για ντιπ, μεζέδες, σούπες και κοκτέιλ.
Συνταγή για τσουρέκι γεμιστόBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΚλασικό, ιστορικά παραδοσιακό, διαχρονικής αξίας, βάση για νέα προϊόντα. Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αποτελούν μικρό μέρος για την περιγραφή ενός από τα βασικότερα παρασκευάσματα του αρτοζαχαροπλαστείου μας.
Τσουρέκι γεμιστόBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα. Εδώ σας το παρουσιάζουμε σε μία πολύ γευστική παραλλαγή με γέμιση πραλίνας φουντουκιού.
Λαγανίτσες γεμιστέςBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΖυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή και 3΄-4΄στη γρήγορη χωρίς τα πρόσθετα υλικά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ομοιογενής και εύπλαστη. Ξεκουράζουμε για 20΄ και στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη και ανοίγουμε σε λαγανίτσες ρίχνοντας σουσάμι. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και στοφάρουμε για περίπου 20΄-25΄. Ψήνουμε […]
Κουλουράκια μελιούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤα κουλουράκια μελιού αποτελούν ένα απολαυστικό γλύκισμα ιδανικό για την περίοδο της νηστείας, που συνδυάζει την μοναδική γεύση με τη θρεπτική αξία του μελιού.
Κουλουράκια μελιού γεμιστά με καρύδι και σταφίδαBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΓρήγορα, εύκολα και νόστιμα κουλουράκια-γλύκισμα, ακόμα και για τις ημέρες της νηστείας. Συνδυασμός υγιεινών τροφών πλούσιων σε αγνές και φυσικές πηγές απλών υδατανθράκων.
Κριτσινάκια oλικής άλεσης (sticks)By Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΕλαφριά, νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά. Τα κριτσινάκια είναι τα πλέον διαδεδομένα σνακ που βρίσκουμε σε κάθε φούρνο και αρτοποιείο.
Κριτσινάκια καλαμποκιού (sticks)By Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΕύκολη συνταγή για νόστιμα και υγιεινά κριτσινάκια sticks. Ένα θρεπτικό σνακ για μικρούς και μεγάλους.
Πικάντικο κρητικό τυροκούλουροBy Οδυσσέας ΙστορικόςΣε ένα παραδοσιακό αρτοποιείο της Κρήτης βρήκαμε αυτό το πολύ νόστιμο τυροκούλουρο. Αποτελεί ένα μίγμα από τρία τυριά για επικάλυψη, μια ζύμη πραγματική μαγεία που λιώνει στο στόμα και ένα ακόμα κρυμμένο τυρί μέσα στη ζύμη. Ο σχεδιασμός του προϊόντος Απευθυνόμαστε στους λάτρεις του τυριού, σε πελάτες που βαρέθηκαν την κλασική τυρόπιτα και θα ήταν θετικοί στο να δοκιμάσουν πραγματικά κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι άλλο πέρα από τη σφολιάτα. Το κρητικό τυροκούλουρο είναι ένα προϊόν καθημερινό, που θα αποκτήσει και θα κατακτήσει τους πελάτες σας, ανεβάζοντας τον τζίρο του καταστήματός μας. Σε μια προσπάθεια που κάναμε για την κατεψυγμένη μορφή του τυροκούλουρου, δεν κατέστη δυνατή η ίδια εμφάνιση και πιο πολύ η ίδια γεύση. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφύγουμε μια τέτοια επιλογή. Το προϊόν αυτό θα πρέπει λοιπόν να το προσφέρουμε φρέσκο στους πελάτες μας, οργανώνοντας σε καθημερινή βάση την παραγωγή του. Επιλέγουμε την κλασική διάσταση του κουλουριού Θεσσαλονίκης αλλά και το ίδιο βάρος στη ζύμη.
1 7 8 9
Αρτοποιήματα
Ηπειρώτικη “Κασόπιτα” Πωγωνίου

Ηπειρώτικη “Κασόπιτα” Πωγωνίου

Την Ηπειρώτικη “κασόπιτα” ετοίμασαν ο π. Φιλάρετος Χριστιάς, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής & ο Καρτέρης Νικόλαος, Τεχνολόγος Τροφίμων, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του μαθήματος “Εργαστήριο Συναφών προϊόντων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής”.

Πολίτικο τσουρέκι

Πολίτικο τσουρέκι

Παρασκεύασμα μικρού βάρους και μεγάλου όγκου, υποκίτρινη ψίχα με μεγάλη κυψέλωση, γλυκιά γεύση με έντονα αρώματα. Παραδοσιακό προϊόν με κόκκινο φλόγωμα, πολύ αφράτο. Χρόνος ζωής στο σακουλάκι: 3-4 ημέρες.
Σε ένα από τα πολλά ταξίδια μου στον ελλαδικό χώρο, πριν αρκετά χρόνια, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για δουλειές. Εκεί γνώρισα, κάπου κοντά στα κάστρα, τον παππού Λεωνίδα. Φερμένο στη νύφη του Βορρά από την Πόλη. Περήφανος για την καταγωγή του και το υπέροχο τσουρέκι που έφτιαχνε, με συνταγή παλιά, γραμμένη σε κιτρινισμένο χαρτί, που φάνταζε στα μάτια μου σαν πάπυρος, φερμένος και αυτός από την Πόλη. Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να σας την αφιερώσω γιατί πιστεύω ότι η παράδοση και η ιστορία μας, τα χρώματα και οι γεύσεις του τόπου μας, πρέπει να περνούν από γενιά σε γενιά. Για το Πολίτικο τσουρέκι θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά και αρκετή υπομονή.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

139. Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Φορέσαμε τα γιορτινά μας σε αυτό το τεύχος και είμαστε σίγουροι πως και εσείς έχετε κάνει το ίδιο γεμίζοντας το αρτοποιείο σας με απολαυστικές γιορτινές δημιουργίες και εκπλήξεις για τους επισκέπτες σας.

Θέλαμε το τεύχος αυτό να αποπνέει ελπίδα, όπως ακριβώς και εσείς εμπνέετε με την τέχνη σας, και δίνετε χαρά και ζεστασιά στις γιορτινές στιγμές των ανθρώπων που σας εμπιστεύονται.

Διαβάζοντας, λοιπόν, το γιορτινό μας τεύχος θα ενημερωθείτε, θα βρείτε λύσεις, θα εμπνευστείτε, αλλά και θα χαλαρώσετε από την πίεση των γιορτών σε κάποιες στιγμές ανάπαυλας.

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.