fbpx

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

Παγωτό με ανθότυροBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΤο ανθότυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας τυριά. Παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που απομένει από την τυροκόμηση διαφόρων τυριών, στο οποίο, στη συνέχεια, προστίθεται πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.
CiabattaBy Διαμαντής Παπαπαναγής
Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)By Fresh Bakery TeamΤη «Γαλατόπιτα», ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κου Τσεμπέρη Αντώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων.
ΓιαννιώτικοBy Fresh Bakery TeamΤο “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1. Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.
Σορμπέ σοκολάταςBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΗ σοκολάτα δεν έπαψε ποτέ να είναι μια αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και του παγωτού. Ένα καλοστημένο παγωτό σοκολάτα με μια πρωτότυπη διακόσμηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για κάθε κατάστημα. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στο παραδοσιακό παγωτό σοκολάτας προστέθηκε το ΣΟΡΜΠΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Πρωτοεμφανίστηκε σαν πλήρες προϊόν έτοιμο για χρήση με απλή προσθήκη νερού στις περισσότερες περιπτώσεις. Πάμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παρασκεύασμα αυτού του τύπου χρησιμοποιώντας μόνον νερό. Η πλήρης απουσία λιπαρών ζωικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα ένα δροσερότερο προϊόν με έντονη και καθαρή γεύση σοκολάτας.
Σορμπέ λεμόνιBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΤο σορμπέ λεμόνι παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και δε μπορεί να λείπει από καμία βιτρίνα παγωτού. Κανείς δεν αντιστέκεται στη δροσερή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθαρίζει το στόμα από γεύσεις άλλων εδεσμάτων που έχουν προηγηθεί, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ενδιάμεσο μεταξύ δύο πιάτων. Δεν περιέχει λιπαρά και διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του στυμμένου λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει 14% συνολικά στερεά από τα οποία 5% είναι σάκχαρα. Για την παρασκευή του σορμπέ λεμονιού θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 3,5% στην διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.
Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)By Fresh Bakery TeamΤις κρητικές κριθαροκουλούρες ετοίμασαν ο κος Μιχάλης Γιώσης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Καρτέρης Νίκος, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Β1.
1 10 11 12 13 14 28

Ανέβηκαν πρόσφατα:

Τούρτα αλμυρή καραμέλα

Τούρτα αλμυρή καραμέλα

Η συνταγή είναι από τον κ. Γιώργο Κόστιουτσουκ, Υπεύθυνο Τεχνικού Τμήματος Ζαχαροπλαστικής και Παγωτού ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

Ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία με αυθεντική καραμέλα γάλακτος Pastelero Dulce de Leche της Mardel. Εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα που ξεχωρίζει για το αστραφτερό χρυσαφένιο χρώμα, την πλούσια λαχταριστή γεύση και το υπέροχο άρωμα καραμέλας.

Σεφουκλωτή Νάξου

Σεφουκλωτή Νάξου

Τη Σεφουκλωτή Νάξου ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η διάσημη ναξιώτικη χορτόπιτα με σταφίδες. Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή πίτα με σταφίδες που φτιάχνεται στη Νάξο. Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα δηλαδή τα σέσκουλα που είναι το βασικό χορταρικό που περιέχει. Οι Αξιώτες φτιάχνουν τη σεφουκλωτή κυρίως την άνοιξη τότε που είναι άφθονα τα σέσκουλα αλλά και σε περιόδους νηστείας. Τα σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα που υπάρχουν άφθονα στα νησιά την άνοιξη. Το μυστικό της Σεφουκλωτής βρίσκεται στη γέμισή της, που θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Γι’αυτό βάζουμε το ρύζι αλλά και τα περισσεύματα από τις άκρες των φύλλων έτσι ώστε να τραβήξουν την υγρασία της χορτόπιτας και τα φύλλα να είναι κριτσανιστά. Είναι μια ελαφριά πίτα με γλυκιά γέμιση από σέσκουλα και σταφίδες καθώς και πολύ αρωματική.

Αλμυρά muffins με βρώμη και τεφ

Αλμυρά muffins με βρώμη και τεφ

Οι νέες διατροφικές τάσεις αλλά και οι διεθνείς καταναλωτικές συνήθειες, στρέφουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα – ή έστω καλύτερα – λιπαρά. Επίσης η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για αλμυρά σνακ που μπορεί κανείς να καταναλώσει «στο πόδι», ξεφεύγοντας από τις δημοφιλείς πίτες, πίτσες, πεϊνιρλί κλπ, θα μπορούσαν να είναι τα αλμυρά κέικ.

Ποντιακά ωτία

Ποντιακά ωτία

Τα ποντιακά «ωτία» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Τα «ωτία» στην ποντιακή κουζίνα είναι μικρά γλυκίσματα που μοιάζουν με αυτιά και προσφέρονταν σε γάμους και βαπτίσεις αλλά και σε γιορτές. Είναι αφράτες και πεντανόστιμες τηγανίτες, το τέλειο γλυκό σνακ για τον καφέ ή το τσάι αλλά και σαν κέρασμα για τα παιδιά. Η κουζίνα του Πόντου είναι μία ιδιαίτερη κουζίνα, βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων και την προκοπή της νοικοκυράς να αποδείξει ότι έφτανε στα χέρια της. Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες αλμυρές και γλυκές συνταγές. Είναι η παράδοση που έφεραν μαζί τους από τους τόπους που ξεριζώθηκαν και τις διαφυλάσσουν σαν θησαυρό. Όταν μάλιστα η παράδοση συναντά τη φαντασία που γίνεται δημιουργία και τα αυτιά (ωτία) γίνονται γλυκίσματα στην ποντιακή κουζίνα, τότε συναρπάζουν με τη γεύση τους μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

138. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Στο τεύχος 138 του Αρτοποιού ΒΑΖ, εστιάζουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρτοποιίας, όπως η ακρίβεια, η δυσμενής νομοθεσία, η εξασφάλιση ποιοτικών και οικονομικά συμφερουσών προμηθειών, η επιχειρηματική επέκταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να είναι ενωμένοι, να διαθέτουν δύναμη και όραμα, να αναπτύξουν ευελιξία και να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.