fbpx
Saint HonoreBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον κ. Παντελή Πλατή, Pastry Chef Ledra Foods
Muffins Raspberry-ΡοδάκινοBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον Γιώργο Αποστολάκη, Τεχνικό Σύμβουλο Πωλήσεων, KENFOOD
Pavlova με ice vanilla fillingBy Fresh Bakery TeamH συνταγή είναι από τον κ. Ρουσσάκη Αγγελή, Pastry chef και υπεύθυνο τεχνικού τμήματος FOODSTUFF
Passion fruitBy Fresh Bakery TeamH συνταγή είναι από τους Σπύρο Λουλουδάκη & Τάσο Συντελή, Pastry Chefs, ΑΡΤΙΖΑΝ MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
At the beachBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τον Δημήτρη Ζουμή, Τεχνικό Σύμβουλο Ζαχ/κης, G&B EXPERTS AEBE
Τάρτα French Vanilla & MangoBy Fresh Bakery TeamΗ συνταγή είναι από τους Λάμπρο Σκουλίκα & Γιώργο Θεοδώρου, Τεχνικούς Συμβούλους Ζαχαροπλαστικής ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ
1 2 3 4 5 6 9
Γλυκά
Τρίγωνα Πανοράματος

Τρίγωνα Πανοράματος

Το Πανόραμα είναι μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που πήρε το όνομα του λόγω της αμφιθεατρικής θέας προς την πόλη. Μέχρι τη δεκαετία του ’30, στο Πανόραμα υπήρχαν μόνο βοσκοτόπια. Έτσι αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα γαλακτο-ζαχαροπλαστεία. Ένα από αυτά ήταν και του Ελενίδη που ανακάλυψε το τρίγωνο Πανοράματος.

Ποντιακός πουρμάς

Ποντιακός πουρμάς

Τον ποντιακό πουρμά ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας Τεχνολόγου Τροφίμων.

Ο ποντιακός πουρμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού από την ποντιακή κουζίνα, που είναι γνωστό για τη σιροπιαστή του υφή και γεύση. Είναι ένα ευωδιαστό γλυκό που φτιάχνεται με σιροπιαστή βάση και αποτελείται από λεπτές στρώσεις σπιτικού φύλλου, γεμισμένο με καρύδια, ζάχαρη και λάδι. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας “μπακλαβά” , αλλά έχει τη δική του γεύση και υφή. Ο πουρμάς μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές, όπως σε ρολά ή σε τετράγωνα κομμάτια.

Ο ποντιακός πουρμάς συνήθως σερβίρεται κρύος και μπορεί να συνοδεύεται με καφέ, τσάι, παγωτό ή απλά απολαμβάνεται μόνος του. Η σιροπιαστή του υφή το καθιστά κρεμώδες και απολαυστικό και η γεύση του είναι γλυκιά και ελαφρώς αρωματική λόγω των υλικών που περιέχει το σιρόπι. Είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό στην ποντιακή κουζίνα και αποτελεί απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών.

Βυζαντινό ραβανί

Βυζαντινό ραβανί

Το «Βυζαντινό ραβανί» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Σιροπιασμένο «Βυζαντινό ραβανί» ή «Πολίτικο Θεσσαλονίκης» με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί που λιώνει στο στόμα. Η ονομασία του γλυκού σαφέστατα παραπέμπει στην αστική κουζίνα της Πόλης, την «πόλη των πόλεων», αυτή που ενώνει γαστρονομικές συνήθειες και συνδυάζει την Ανατολή (ραβανί) με τη Δύση (κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί). Πάνω σε αυτό το λαχταριστό γλυκό, η προκοπή και η δημιουργική φαντασία των νοικοκυρών της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης φέρνει τη δυτική ζαχαροπλαστική να προσθέσει τις γνώσεις τις απογειώνοντας το. Οι Πολίτισσες είναι γνωστές άλλωστε για τις πρωτοποριακές, ιδιοφυείς και εμπνευσμένες μίξεις γεύσεων.
Γλυκό γιορτινό, ελαφρύ, σχετικά εύκολο στην παρασκευή που αν και έχει πολλά αυγά παραμένει χωρίς την οσμή τους λόγω των μπόλικων μυρωδικών της συνταγής (βανίλια, κανέλα, μαστίχα).

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

138. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Στο τεύχος 138 του Αρτοποιού ΒΑΖ, εστιάζουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρτοποιίας, όπως η ακρίβεια, η δυσμενής νομοθεσία, η εξασφάλιση ποιοτικών και οικονομικά συμφερουσών προμηθειών, η επιχειρηματική επέκταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να είναι ενωμένοι, να διαθέτουν δύναμη και όραμα, να αναπτύξουν ευελιξία και να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.