Pretzel
Pretzel
Τη Φογάτσα Κέρκυρας ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Η Φογάτσα είναι ένα είδος τσουρεκιού, με βενετσιάνικη προέλευση, που παρασκευάζεται στην Κέρκυρα, την περίοδο του Πάσχα, αλλά μπορεί κανείς να τη βρει σε ζαχαροπλαστεία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Είναι το παραδοσιακό κερκυραϊκό τσουρέκι, σε στρογγυλό σχήμα, που έχει επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί, με γλυκό κρασί, κουμκουάτ και φρουί γλασέ.
Στην Κέρκυρα, μοσχοβολάει η Πασχαλιά Φογάτσα καθώς οι δύο κουλτούρες συναντιούνται και μας δίνουν, χρόνια τώρα, το ωραιότερο τσουρέκι που έφαγε κανείς ποτέ. Το κλασικό και αγαπημένο, παραδοσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι Κέρκυρας, τη μοναδική, αφράτη Φογάτσα.
Η παραδοσιακή Φογάτσα τα παλιά χρόνια είχε πολύπλοκη τεχνική. Απαιτούσε σταδιακή προσθήκη των υλικών καθώς και τη δημιουργία του προζυμιού από τις προηγούμενες μέρες.
Με την ίδια ζύμη, της Φογάτσα, οι Κερκυραίες έφτιαχναν και ακόμα φτιάχνουν, τις Κολομπίνες δηλαδή πλεξούδα τσουρέκι με κόκκινο αυγό και φτερά σε σχήμα περιστεριού. Οι Φογάτσες είναι το πασχαλινό Κερκυραϊκό τσουρέκι για τους μεγάλους και οι Κολομπίνες είναι η χαρά των παιδιών ακόμα και σήμερα.
Υγιεινά, θρεπτικά, αφράτα και γευστικά μπιστότα. Τα cookies είναι ό,τι καλύτερο για να συνοδέψουν έναν καφέ ή ένα κρύο ρόφημα σοκολάτας!
Την Ηπειρώτικη “κασόπιτα” ετοίμασαν ο π. Φιλάρετος Χριστιάς, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής & ο Καρτέρης Νικόλαος, Τεχνολόγος Τροφίμων, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του μαθήματος “Εργαστήριο Συναφών προϊόντων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής”.
Λαχταριστά ψωμάκια με πορτοκάλι & βανίλια που θα εντυπωσιάσουν με τη γεύση και το άρωμά τους!
από τον JOY KIRKLAND, (Ζαχαροπλάστης)
Τα αγαπημένα cupcakes που έχουν γίνει συνώνυμο της απόλαυσης σε μια συνταγή που θα λατρέψουν όλοι.
Παρασκεύασμα μικρού βάρους και μεγάλου όγκου, υποκίτρινη ψίχα με μεγάλη κυψέλωση, γλυκιά γεύση με έντονα αρώματα. Παραδοσιακό προϊόν με κόκκινο φλόγωμα, πολύ αφράτο. Χρόνος ζωής στο σακουλάκι: 3-4 ημέρες.
Σε ένα από τα πολλά ταξίδια μου στον ελλαδικό χώρο, πριν αρκετά χρόνια, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για δουλειές. Εκεί γνώρισα, κάπου κοντά στα κάστρα, τον παππού Λεωνίδα. Φερμένο στη νύφη του Βορρά από την Πόλη. Περήφανος για την καταγωγή του και το υπέροχο τσουρέκι που έφτιαχνε, με συνταγή παλιά, γραμμένη σε κιτρινισμένο χαρτί, που φάνταζε στα μάτια μου σαν πάπυρος, φερμένος και αυτός από την Πόλη. Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να σας την αφιερώσω γιατί πιστεύω ότι η παράδοση και η ιστορία μας, τα χρώματα και οι γεύσεις του τόπου μας, πρέπει να περνούν από γενιά σε γενιά. Για το Πολίτικο τσουρέκι θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά και αρκετή υπομονή.
Kρίθινο Cookie
Το φθινόπωρο ανοίγει για τους επαγγελματίες μια νέα σεζόν γεμάτη δυνατότητες, όπου κάθε δημιουργία απαιτεί αφοσίωση, τεχνική και προσεκτική επιλογή πρώτων υλών. Oι εργασίες του εργαστηρίου ξαναβρίσκουν ρυθμό, οι συνταγές αναθεωρούνται με γνώμονα τη φρεσκάδα και την ποιότητα, και η φαντασία καλείται να συναντήσει τη συνέπεια!