ΤαχινοκούλουραBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΤο ταχίνι αποτελεί νηστίσιμο προϊόν του σησαμιού, ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο. Περιέχει επίσης πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.
Χωριάτικη λαγάνα παραδοσιακή με μπουλαμάτσιBy Νίκος ΖαχαράκηςΠασίγνωστο σαρακοστιανό προϊόν, με ελάχιστη υπόλευκη ψίχα, ακανόνιστη, αφράτη, μαλακή, ροδοκόκκινη κόρα με αρκετό σουσάμι, εύγευστη και αρωματική. Το σχέδιο που κυριαρχεί είναι οβάλ. Εύλογα, το πρώτο που θα ρωτούσε κάποιος, διαβάζοντας τον τίτλο, είναι τι θα πει μπουλαμάτσι και πώς το χρησιμοποιούμε. Το μπουλαμάτσι είναι ένα παχύρρευστο, επικαλυπτικό προϊόν, με ελαφρώς γλυκιά γεύση, πολύ θρεπτικό, με το οποίο αλείφουμε τις λαγάνες μας και στις οποίες προσδίδει όψη ροδοκόκκινη, μαλακή κόρα και υπέροχο άρωμα.
Λαγάνα ολικής άλεσηςBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΖυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή ταχύτητα και 3΄-4΄ στην γρήγορη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί πλασμένο σε καρβέλια για 10΄-15΄. Ανοίγουμε σε λαγάνες, ψεκάζουμε με νερό και ρίχνουμε σουσάμι σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες ή τελάρα και στοφάρουμε για 20΄. Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο 200οC για χρόνο ανάλογο του βάρους […]
Λαδένια ΚιμώλουBy Fresh Bakery TeamΤη Λαδένια Κιμώλου, ετοίμασαν στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος «Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» για τους δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β2 της Σχολής, ο κ. Α. Κριτσαντώνης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και η κα Α. Αρωνιάδα, Τεχνολόγος Τροφίμων.
Cookies μαύρης ζάχαρης & φουντουκιούBy Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΥγιεινά, θρεπτικά, αφράτα και γευστικά μπιστότα. Τα cookies είναι ό,τι καλύτερο για να συνοδέψουν έναν καφέ ή ένα κρύο ρόφημα σοκολάτας!
Ηπειρώτικη “Κασόπιτα” ΠωγωνίουBy Fresh Bakery TeamΤην Ηπειρώτικη “κασόπιτα” ετοίμασαν ο π. Φιλάρετος Χριστιάς, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής & ο Καρτέρης Νικόλαος, Τεχνολόγος Τροφίμων, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του μαθήματος “Εργαστήριο Συναφών προϊόντων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής”.
1 3 4 5 6 7 10
Αρτοποιήματα
Κρητικός Τζουλαμάς

Κρητικός Τζουλαμάς

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου
Τον Κρητικό Τζουλαμά ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.
Αποτελεί παράδοση στην Κρήτη οι ντόπιοι να δημιουργούν τις δικές τους, νόστιμες, συνταγές που αφήνουν έκπληκτο κάθε επισκέπτη. Τα κρητικά πιάτα δε, είναι διάσημα όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αφού χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.
Ένα έθιμο που συναντάμε στην περιοχή της Μεσαράς, είναι να φτιάχνουν τζουλαμά. Ο τζουλαμάς λοιπόν αν και είναι ένα μπελαλίδικο έδεσμα, ακόμη και σήμερα έχει την τιμητική του στο αποκριάτικο τραπέζι. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, η οποία καταφέρνει να συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία τη γλυκιά με την αλμυρή γεύση. Σερβίρεται την εβδομάδα της Κρεατινής, αλλά ιδιαίτερα την Τσικνοπέμπτη – μάλιστα υπάρχουν παραλλαγές όπου η πίτα αυτή ετοιμάζεται στο τηγάνι, αντί στον φούρνο, και τσικνίζει δεόντως, όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας. Στην κλασικότερη εκδοχή της περιέχει συκώτι κοτόπουλου ή αρνιού ή χοιρινού, ρύζι, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια) και σταφίδες, που του δίνουν μια υπόγλυκη γεύση. Όπως συμβαίνει με όλες τις παραδοσιακές συνταγές, οι παραλλαγές του τζουλαμά είναι αρκετές και κάθε σπίτι καμαρώνει για τη δική του.

Ποντιακά ωτία

Ποντιακά ωτία

Τα ποντιακά «ωτία» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Τα «ωτία» στην ποντιακή κουζίνα είναι μικρά γλυκίσματα που μοιάζουν με αυτιά και προσφέρονταν σε γάμους και βαπτίσεις αλλά και σε γιορτές. Είναι αφράτες και πεντανόστιμες τηγανίτες, το τέλειο γλυκό σνακ για τον καφέ ή το τσάι αλλά και σαν κέρασμα για τα παιδιά. Η κουζίνα του Πόντου είναι μία ιδιαίτερη κουζίνα, βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων και την προκοπή της νοικοκυράς να αποδείξει ότι έφτανε στα χέρια της. Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες αλμυρές και γλυκές συνταγές. Είναι η παράδοση που έφεραν μαζί τους από τους τόπους που ξεριζώθηκαν και τις διαφυλάσσουν σαν θησαυρό. Όταν μάλιστα η παράδοση συναντά τη φαντασία που γίνεται δημιουργία και τα αυτιά (ωτία) γίνονται γλυκίσματα στην ποντιακή κουζίνα, τότε συναρπάζουν με τη γεύση τους μικρούς και μεγάλους.

Εβρίτικη Μηλίνα

Εβρίτικη Μηλίνα

Η Μηλίνα είναι μια ξεχωριστή τυρόπιτα από την Αλεξανδρούπολη του Έβρου. Μια πανάρχαια συνταγή που αποτελείται από χωριάτικα φύλλα και γέμιση από αυγά, τυρί φέτα και σπασμένους μαλακωμένους γιουφκάδες. Πρόκειται για ποντιακό λεπτό φύλλο, ή πέτουρα ένα επίσης είδος ποντιακού και μικρασιατικού ζυμαρικού που μοιάζει με φαρδιά χυλοπίτα. Τα ζυμαρικά πρέπει να μαλακώσουν, οπότε δεν τα βράζουμε αλλά τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Η πίτα ψηνόταν σε ανθρακιά, σε σωρό δηλαδή από αναμμένα κάρβουνα, σε ρηχό χάλκινο ταψί και τη γυρνούσαν πάνω σε χάλκινο καπάκι ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά κάτι που απαιτούσε κάποια ιδιαίτερη τεχνική.

Δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου

Τη Μηλίνα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 Αρτοποίας-Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Μπισκότα με χαρούπι

Μπισκότα με χαρούπι

Η συνταγή είναι από τον κ. Βασίλη Γαλανό, Πρόεδρο Συλλόγου Αρτοποιών Ν. Χανίων «Ο Ευαγγελισμός»

«Για τους γονείς μας, το χαρούπι ήταν η σοκολάτα των παιδικών τους χρόνων. Μεταπολεμικά το χαρούπι το έδιναν στα παιδιά σαν σοκολάτα, επειδή έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μοιάζει κάπως με το κακάο, χωρίς να ξέρουν τη θρεπτική του αξία και το υπερτρόφιμο που θεωρείται σήμερα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη σύγχρονη διατροφή πριν περίπου 8 χρόνια και όλες του οι εκδοχές είναι ιδιαίτερες, όπως π.χ. το χαρουπόμελο. Έχει πολλά να δώσει σαν προϊόν, τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά», μας λέει ο κ. Γαλανός.

Καλιτσούνια κρητικά

Καλιτσούνια κρητικά

Τα Καλιτσούνια ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Τα “Καλιτσούνια” ή “Καλτσούνια” ή “Λυχναράκια” είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται κυρίως με την Κρήτη. Ιδιαίτερη λιχουδιά που σερβίρεται με μικρές παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος σε ολόκληρο το νησί. Αν και πασχαλινό γλυκό είναι τόσο αγαπητό που οι ντόπιοι τα φτιάχνουν όλο το χρόνο όσο υπάρχει φρέσκια μυζήθρα, δηλαδή ανθότυρος. Εκτός της Κρήτης θα τα συναντήσουμε σε πολλά μέρη του Αιγαίου με διαφορετικές ονομασίες αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φρέσκα τυριά των νησιών. Έτσι λοιπόν στη Σαντορίνη τα λένε “μελιτίνια” με το χαρακτηριστικό δαντελωτό περίτεχνο σχήμα τους, στη Μύκονο “τσιμπιτά”, αστεράκια με φρέσκο μυκονιάτικο τυρί, στη Φολέγανδρο “Μανουρόπιτα” με μανούρα και μυζήθρα Φολεγάνδρου φτιαγμένη σε χωριάτικο φύλλο αλλά και ευωδιαστά “μελιτερά” με συμιγδάλι στην Ανάφη.

Διαβάστε στο νέο τεύχος:

144. Σεπτέμβιος – Οκτώβριος

 

Το φθινόπωρο ανοίγει για τους επαγγελματίες μια νέα σεζόν γεμάτη δυνατότητες, όπου κάθε δημιουργία απαιτεί αφοσίωση, τεχνική και προσεκτική επιλογή πρώτων υλών. Oι εργασίες του εργαστηρίου ξαναβρίσκουν ρυθμό, οι συνταγές αναθεωρούνται με γνώμονα τη φρεσκάδα και την ποιότητα, και η φαντασία καλείται να συναντήσει τη συνέπεια!

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.